Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Karriärcoachen

Kan företaget kräva en provanställning?

Fråga: Är inhyrd som konsult för att täcka upp under en graviditetsledighet under 10 månader, varav 8 månader snart passerat. Vill gärna stanna på företaget och kommer troligen att få möjlighet att söka tjänsten då den som är graviditetsledig kommer att få en annan tjänst.

Till saken hör att personen ifråga aldrig har arbetat på just den här tjänsten. Jag kommer då att ha arbetat på exakt den tjänst som jag ska söka, i kanske 10 månader när processen är klar.

När jag då har arbetat på exakt den tjänsten och i det ”teamet” undrar jag om det är rimligt att före­taget kräver en provanställning på 6 månader?

Svar: I dag är du inhyrd konsult under begränsad tid. Nästa steg verkar vara krav på provanställning. Många företag har som policy att erbjuda provanställning först. Det verkar sannolikt att det är så i ditt företag.Jag håller med om att de har kunnat se hur du arbetar under lång tid. De kanske till och med har uppmanat dig att söka tjänsten? Jag tolkar att du är uppskattad.

Du har dessutom lärt dig jobbet – en fördel jämfört med om de skulle anställa en okänd förmåga.
I ditt ställe skulle jag acceptera en provanställning. Ta det inte som något personligt misstroende. Du trivs med jobbet, du trivs i teamet, och företaget verkar sätta värde på dig.

Efter sex månader har du troligen din fasta anställning. Men diskutera din lön redan nu, för risken finns att nivån hänger med in i din fasta anställning.