Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Karriärcoachen

Mina lärare gillade inte att jag åkte iväg

Fråga: Jag är doktorand på ett mindre universitet i ett nyare ämne. Jag tog en licentiatexamen 2014, men fick inte godkänt på min doktors­avhandling. Mina handledare är okunniga inom mitt område. Den kompetensen finns utomlands, så jag studerade ett år vid ett amerikanskt universitet. Mina lärare uppskattade inte att jag åkte iväg. Nu är jag tillbaka. Jag har sökt och fått ett tidsbegränsat jobb på en myndighet.

Jag har svårt att bestämma mig för vad jag ska göra? Stanna kvar och skriva klart min doktorsavhandling eller direkt konfrontera min nuvarande avdelning med mitt missnöje och ta myndighetsuppdraget?

Svar: Du måste själv välja vad du vill. Men oavsett val är det oklokt att säga arga saker till dina lärare på universitetet. Även om du börjar arbeta, kanske du ångrar dig och vill fullfölja din doktorsexamen. Då lär du få problem på många sätt. Du har blivit osams med din handledare och lärare. Skulle du trots det lyckas ta din examen, ska du i nästa steg söka jobb inom universitetsvärlden. Då är du beroende av deras referenser.

Det är sällan klokt att konfrontera människor i din situation. Du skaffar dig fiender med allt vad det kan innebära i olika sammanhang längre fram i livet.

Du kan prata med universitets ombudsman för doktorander. Hon/han känner till förhållandena på läroanstalten och borde kunna ge råd.