Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Karriärcoachen

Åldern gör att jag inte vågar säga upp mig – vad kan jag göra?

Fråga: Jag är en kvinna på 50 år. Jobbar på en byggmarknad sedan cirka 10 år. Vi har oregelbundna tider. Jag trivs med kollegorna men inte med jobbet, ledningen eller chefen. Kraven här har ökat. Vi är färre anställda med fler arbetsuppgifter. Kollegor ”går in i väggen”. Jag är alltid stressad; kan inte koppla bort tankar på jobbet och har svårt att sova. Min chef har blivit otrevlig mot personal och kunder; skäller ut folk.

Jag skulle vilja säga upp mig men är rädd att på grund av ålder och bristande utbildning inte få nytt jobb. Vad kan jag göra?

Svar: Säg inte upp dig innan du har ett nytt jobb. Du har driv och engagemang – det märks i ditt mejl. Sök jobb. Du har varit där i 10 år, du verkar pålitlig. Bra utgångsläge. Du kanske har kontakt med trogna kunder och samarbetspartner som kan behöva personal? Försök också påverka på jobbet.

Är du med i facket? Tala med dem. Kanske du tillfälligt kan gå ner i arbetstid? Kanske facket har förslag för att påverka på arbetsplatsen?

Ditt företag verkar ha dragit ner ordentligt på personalen. Har de orimliga krav på personalen? Detta kan leda till att folk mår dåligt. Gäller också din chef som verkar vara pressad och skäller ut folk.

Försök också att hitta sätt så att du mår bättre. Innan du går till jobbet kanske du kan meditera eller vara ute en stund? Likaså när du kommer hem. Det kan hjälpa dig gå ner i varv, liksom att promenera eller gå på gym. Och glöm inte dina vänner. De här råden kan kännas svåra att följa när man mår dåligt, men det är då det behövs mer än någonsin. Gör inget överilat!