Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/komiform2009/2009/01/12/ata-vad-jag-vill-1050/

KOM I FORM-BLOGGEN

Äta vad jag vill?

Igår gick jag förbi en löpsedel där det stod: ÄT VAD DU VILL MED NYA ISODIETEN i stora svarta bokstäver. Ät vad du vill? Jag undrar om det är något jag har missat? Om Martin på pin tji har givit mig en diet där man inte får äta vad man vill och alla andra en isodiet som inkluderar pizza och chips? Jag ska ta ett snack med honom när han är tillbaka.


Ställde mig på vågen i morse med nedslående resultat igen, pendlar upp och ner mellan att ha gått ner två kilo och ett och ett halvt kilo efter ELVA dagar på isodieten. Jag som hade hoppats på att jag skulle RASA i vikt när jag äter så här sjukt nyttigt. Tänk om jag inte går ner mer än så här? Tänk om jag får stå där med skammen om tre veckor i DN Söndag och redovisa att ”de där sju (nio) kilo fett jag skulle gå ner blev visst bara ett och ett halvt, sorry.”
Jag vill ju bli en sån där lyckligt-slut-historia som i Du är vad du äter där jag står i någon tjusig efterbild och visar upp min nya minus-sju-kilo-fett-kropp. Det lär inte hända om det fortsätter i den här takten.
Får en massa dåliga tankar i huvudet. Jag kanske skulle skita i isodieten och börja späka mig på riktigt. Köra nutrilett i smyg kombinerat med laxermedel eller skippa äggen till gröten eller minska portionerna? Det är ju ingen som kan kontrollera vad jag äter eller inte äter. Kanske jag får en ätstörning istället för att gå ner sju kilo fett?


Idag chattar min tränare Mattias Johansson klockan 13 på DN.se, passa på att ställa frågor här! Själv funderar jag på att fråga om jag kan få byta ut balansbollen mot boxning.


Träning idag: Skulle gått upp och kört balansboll klockan halvsju men vi försov oss. Väckte sonen i panik och körde upp honom bara för att upptäcka att han hade sovmorgon idag. Brände vid gröten och nu sitter jag här och undrar när jag ska klämma in mitt balansbollpass? På lunchen kanske? Eller ikväll? Jag och vardagen är INTE vänner.


Veckan som kommer: Galet mycket jobb och deadlines. Nu börjar den verkliga utmaningen att få hälsolivet att lira med en riktig hellweek.


Svar på några frågor:
Emma S: Jag kör ett set men tanken är att man ska anpassa antal set efter vad man själv mäktar med. När man märker att det blir för lätt ska man öka på.


Jessica: Tyvärr vet jag inte varför det är så mycket nötter i isodieten men jag tror att det beror på att recepten är sammansatta med en viss mängd protein, fett och kolhydrater och att nötterna då balanserar upp så att det blir rätt mängd fett.


Marie: Synd att boken är slut!
Här är ett par recept som jag gillar:

Lunch: Rostbiff med bönsallad

100 g rostbiff
100 g kokta kikärtor
40 g svarta eller gröna oliver (9–19 st)
50 g kokta svarta bönor
120 g tomat (1 stor)
1 vitlöksklyfta
½ lime
salt och peppar


Blanda kikärtor, oliver och bönor med hackad tomat och finhackad vitlök. Smaksätt med lime, svartpeppar och eventuellt lite salt. Servera med rostbiff i skivor.

Middag: Pannbiff med grönsallad

200 g nötfärs, 10% fett
ca 2 krm salt
ca 1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
20 g sallad (några blad)
80 g majskorn (1 dl)
100 g tomat (1 medelstor)


Blanda köttfärsen med salt, peppar och pressad vitlök. Forma till två biffar och stek på medelvärme; fettet i färsen räcker som stekfett – inget extra behöver tillsättas. Fördela salladen på en tallrik och lägg biffarna ovanpå. Garnera med majs och skivad tomat.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt