Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-26 21:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/komiform2010/2010/01/26/uppfoljning-ska-man-trana-nar-man-ar-forkyld-5848/

Marathon på 50 dagar-bloggen

Uppföljning: Ska man träna när man är förkyld?

Rätta artikel

Frågan om man ska träna när man är förkyld har engagerat läsarna och kollegorna på redaktionen. Ofta är det ju en förkylning som gör att man bryter en god träningsvana. Sedan dröjer det kanske någon månad innan man kommer igen.

Frågan: Är man feg eller klok om man hoppar över träning pga en förkylning?

Min PT Jari, som tävlat i Vinter OS, gav som bekant följande råd i förra veckan: Träna inte om du har feber eller ont i halsen. Typ om det gör ont när du sväljer. Lite snuva är inte så farligt. Men kör inte galet hårt. Det kan sänka immunförsvaret. Ät vart tredje timme, drick mycket och sov ordentligt så behöver förkylningen inte bryta ut.

Jari Ketola . Han ser lite vis ut med staven i hand.

En artikel i ansedda New York Times tycks stödja hans tes. Enligt artikeln finns det ganska lite forskning på området. Men, de flesta idrottsmän ger samma typ av råd som Jari.

Tesen stöds även av en tio år gammal forskningsrapport från journalen Medicine & Science. Dr Leonard Kaminsky, sportpsykolog vid Ball State University, gjorde ett experiment där han gav förkylningsvirus till en grupp studenter och jämförde dem med en annan grupp friska studenter. Av studien drog man följande slutsatser:

1. En vanlig förkylning har ingen inverkan på varken lungkapacitet, träningsförmåga eller ämnesomsättning.

2. Att träna då man är förkyld påverkar inte hur fort man blir frisk. Det kan till och med lindra många förkylningssymtom. Man mår ofta bättre när man tränar.

Läs artikeln från New York Times här.

Och nästa gång du vill fega ur din träning på grund av förkylning - tänk tvärtom!

Sjuk eller feg? Svar: Feg!