Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Marathon på 50 dagar-bloggen

Aj, vilken dyrköpt läxa

Återhämtar mig från mitt möte med Paolo Roberto. Uppvärmning, träning och, på min begäran, en match. Tre ronder. Jag bad honom att köra hårt. Och Paolo levererade. Aj, aj, aj. Det här kanske inte var mitt livs smartaste beslut.

Ni som funderar på att hyra in en proffsboxare till nästa svensexa. Tänk om. Man ska ha tränat i ganska många år för att få något ut av att gå upp mot någon som är så fruktansvärt överlägsen. Se webb-tv-inslaget i storformat här eller nedan:

Jag fick utstå ett halvt dussin stjärnsmällar och lika många hårda magslag som fick mig att tappa andan och falla ner mot golvet. Och jag hade mycket svårt att få in några slag på Paolo. Jag tror jag fick in en uppercut vid något tillfälle för han började puckla på mig lite hårdare efter det. Vidare blödde jag näsblod under hela fighten – vilket får det hela att se smågalet ut.

Den här bilden togs efter matchen. Notera att mitt näsblod har nått Paolos högra axel.

Lustigt nog återhämtar man sig fort från allt detta. Jag menar, Paolo hade så klart kunnat tillfoga betydligt mer skada om han hade velat. Men om jag skulle börja träna någon kampsport igen (jag tränade thaiboxning i två terminer för fem år sedan) är det ju inte killar som Paolo som jag kommer att sparras med.

Har jag lärt mig något av denna dumdristiga utmaning så är det väl just det. Man ska inte vara allt för rädd för den här världen. Boxning och annan kampsport är en träningsform som har allt. Balans, kondition och styrka. Man kan ta med sig fysträningen hem (som i Paolos träna hemma bok) och slå mot mitts när man går ett pass på gymmet eller på någon klubb.

Man kanske inte ska utmana en före detta proffsboxare i onödan. Men om man någon gång vill sparras med en jämbördig motståndare så blir det liksom inte värre än det var för mig i ringen under tisdagen. Den smärta man tillför varandra varar bara i några sekunder. Man återhämtar sig fort. Det är inte farligare än så.

Och just det, en sak till. Utmana inte Paolo Roberto till en fight. Har jag sagt det redan?

Vill du träna hemma som Paolo? Kolla in följande filmer: ”Dips på stolar”, ”Bulgarisk Splitt” och ”Armbåge mot knä”.