Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/laddhybridbloggen/2012/12/11/nya-kontakter-pay-vag/

Laddhybridbloggen

Nya kontakter på väg

Rätta artikel

"Hej alla läsare av hybridbloggen. Vi tar till oss av era synpunkter. En sak vi redan beslutat om är att ändra kontakten. Från och med mars månad nästa år inför vi en ny kontakt som passar i fler laddstolpar."

Se där en julklapp från Bengt Dalström, informationschef på Toyota Sverige. Vi uppmärksammade ju redan tidigt att kontakten i laddsladden inte passar i alla laddstolpar. Den har sladden monterad nedtill på kontakten, vilket passar bra i de flesta vanliga uttag utomhus, i garage och på liknande ställen. Men inte i en del laddstolpar som nu sätts upp på offentliga p-platser. Ett exempel är parkeringen på Norr Mälarstrand i centrala Stockholm. Där går det inte alls. Vid Arlanda flygplats går det att få kontakt vid de sex fria laddstolparna vid terminal fem - om man vänder kontakten "uppochned" och låter sladden sticka rakt upp.

- Vi valde en kontakt som passade de flesta uttag, men vi ser nu att den behöver göras om för att passa även nya laddstolpar. Vi inför det i produktionen från och med mars månad nästa år, säger Bengt Dalström.

Kan vi som har den gamla kontakten byta?

- Ja, den finns som reservdel. Kontakta din Toyotahandlare.

Pris?

-Cirka tusen kronor.

Varför inte försöka hitta en billigare kontakt på något elvaruhus? Bengt Dalström avråder från det. Delen är specialgjord och består av två kontakter och sladd. Kontakten som fästs i själva laddosan har en särskild bajonettfattning. Komponenterna är framtagna för att passa ihop och klara yttre påfrestningar som väder och vind.