Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/laddhybridbloggen/2012/12/18/snalt-av-stockholms-stad/

Laddhybridbloggen

Snålt av Stockholms stad

Rätta artikel

Fri parkering för supermiljöbilar i Stockholm! Visst låter det generöst av Stockholm parkering att locka med det?

Men läser man det finstilta är gesten inte mycket värd - det gäller bara privatägda supermiljöbilar. Och sådana finns det mycket få av, sannolikt bara något tiotal i Stockholm. Jag bad Mats Mattsson, siffergeneral på branschförbundet Bil Sweden, se hur hög andel som ägs av företag. Svar: 732 av totalt 823 supermiljöbilar som registrerats hittills i år. Det betyder nio av tio supermiljöbilar. Under motsvarande tid i fjol, då det registrerades 164 bilar, var andelen hela 98 procent.

Det betyder att det finns max 100 privatägda supermiljöbilar - fördelade över hela landet. Kanske 20-30 stycken finns i Stockholmsområdet.

Det är företag som banar väg för den här typen av bilar. De är dyra i inköp, i en del fall mycket dyra. Då vill det till att alla aktörer i kedjan gör sitt till, om vi nu vill se en övergång till ultrasnåla bilar. Stockholm klagar ju på både buller och höga avgashalter. En elbil tar bort båda problemen lokalt. Laddhybrider reducerar dem högst avsevärt.

Det är inte trovärdigt av Stockholm att i debatten säga en sak, men i handling inte styra därefter.

Så här står det på Stockholm Parkerings hemsida:

Ansök om gratis parkering för din supermiljöbil

Stockholm Parkering införde 1 december 2011 en avgiftsfri parkering för supermiljöbilar på alla de besöksparkeringar som finns utomhus (d.v.s. gäller ej i p-hus eller garage) och som bolaget ansvarar för. Vid varje parkeringstillfälle får högst 5 timmar parkeras. Den avgiftsfria parkeringen begränsas till de bilar som ägs av fysiska personer. Ägare till en supermiljöbil kan rekvirera ett förmånstillstånd här.

Var noga med att i mejlet ange bilens reg.nummer och dina kontaktuppgifter samt adress.

Med en supermiljöbil avses en personbil som uppfyller EU:s senaste avgaskrav och som släpper ut högst 50 gram koldioxid per kilometer.