Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 01:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/laddhybridbloggen/2013/12/17/eldrift-ar-framtiden/

Laddhybridbloggen

"Eldrift är framtiden"

En bra bil på många sätt, men farthållaren och backkameran får underkänt. Så lyder betyget från Priusägaren Lars Löfstedt, miljöengagerad tidigare koncernchef för Ragn-Sells. Han tankar bilen med hemmagjord el från solceller på taket.

Hur är dina erfarenheter av bilen och tekniken nu när du kört den både sommar och vinter? - Mina erfarenheter är goda, men se bland önskemål om förbättringar

Hur långt har bilen rullat? - 20207 km fr.o.m. 13/7 2012 t.o.m. idag

Hur ser fördelningen ut mellan el och hybriddrift? - Kunde inte se fördelningen totalt eftersom jag några gånger nollställt vägmätaren. Den senaste tiden EV 25 NV 75 %

Hur ser förbrukningen ut av bensin respektive el? - Enligt noggrann bokföring totalt 0,36 l/totala mil. Hur många kWh jag laddat kan jag inte se, men jag har separat mätare på eluttaget i garaget och där har jag fått fram att det åtgår något mindre än 1,5 kwh/mil när jag kört på enbart el och kan se hur mycket jag laddar för den körda sträckan. Men det är sommartrafik utan värme och a-c.

Vilka egenskaper skulle du vilja att Toyota förbättrade på Prius laddhybrid? - När man kör med farthållare , vilket jag gör till nästan 100 %, irriteras jag av att den inte håller den inställda hastigheten utan den sjunker flera km/h efter en nerförsbacke innan den accelererar. Det är kanske maximalt bränslebesparande men irriterande när bakomvarande plötsligt kommer ikapp fast vi kört långa sträckor i samma hastighet och med konstant avstånd mellan bilarna. Vidare är backningskameran inte till mycket nytta. Min förra Prius hade tydliga markeringar var man skulle hamna och vart man var på väg när man svängde på ratten. Då kunde man fickparkera med kameran men det går inte nu. Man måste använda backspeglarna!!

Skulle du rekommendera bilen till en vän/bekant? Ja absolut och speciellt till en som fortfarande jobbar och åker till o från jobbet varje dag och kan ladda både där och hemma. Jag är mera semesterkörare och det blir därför ofta långa sträckor på bensin. Men utan tvekan är eldrift framtiden, bygg mera kärnkraft och ha mer snabbladdningsvänliga och lite´ större batterier som man kan ladda till 75% på bensinstationer när man stannar o fikar. Soppan kommer ju aldrig att ta slut men den kommer att bli allt svårare att utvinna och därmed dyrare.