Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Leonels guldkorn

”Mythbusters” råkade skjuta kanonkula in i ett samhälle

Discovery Channels populära experimentprogram ”Mythbusters” har gått i nio säsonger utan något större missöde. Fram till i går. Då råkade de nämligen skjuta en kanonkula rakt i ett samhälle i Kalifornien, rapporterar lokal-tevekanalen NBC Bay Area.

”Mythbusters” handlar som namnet antyder om att slå hål på myter, ofta från filmens värld. Tidigare har de bland annat testat om man kan skjuta hatten av en person utan att skada honom (det kan man inte) och om man kan rädda sina kamrater genom att kasta sig över en handgranat (det kan man).

Men under tisdagens inspelning gick något allvarligt snett och Discovery Channel kan skatta sig lyckliga att ingen skadades.

Programledarna Adam Savage och Jamie Hyneman stod på ett polisskjutfält i staden Dublin, Kalifornien och skulle skjuta en kanonkula in i en stor vattenbehållare. Men tydligen var den inte tillräckligt stor, eftersom kanonkulan missade målet och flög rakt in mot samhället. Där tog den några helt otroliga studsar på vägar, genom sovrum och slutligen in i en bil som en familj just parkerat tio minuter tidigare.

– Galet, galet, galet, galet. Det borde inte vara möjligt ens, säger J.D. Nelson, talesman för Alameda Sheriff’s Department till San Fransisco Chronicle.

Mythbusters skrev i går på sin Twitter: ”I dag ska vi jobba med tungt artilleri”. Men efter olyckan togs meddelandet bort, enligt MSNBC. Nyhetskanalen ringde även upp programledaren Adam Savage som bara ska ha svarat ”Jag hinner inte prata nu”.

För att helt förstå den förlupna kulans livsfarliga färd hänvisar jag till ABC News teve-rapport, som även gör gällande att ”Mythbusters” nu tar uppehåll i väntan på utredningens resultat: