Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Leonels guldkorn

Samsungs nya smarta fönster ”känns som Minority Report”

Inom kort kommer du att kunna göra mer än att bara titta ut genom ditt fönster. Samsung har just presenterat världens första smarta fönster, och det är som taget från en science fiction-film.

Fönstret är den stora snackisen på den årliga teknikmässan CES i Las Vegas, där det just visades för särskilt inbjudet branschfolk.

Det har en sak gemensamt med ett vanligt fönster: man kan se ut genom det. Men där upphör också likheterna. För det första kan andra inte se in genom det. Det i sig är inte superhäftigt, sådana har ju funnits i förhörsrum sedan tidernas begynnelse.

Men fönstret är också en touchskärm/dator. Du kan alltså stå och använda diverse appar och program på det. Samt se filmer och tv. Och om du vill ha lite mörkare i rummet kan du dra ner persiennerna (som är digitala, så klart).

Operativsystem och pris är ännu oklart men fönstret kommer snart ut på marknaden och Mobile Nations teknikreporter Ashley Esqueda har svårt att dölja sin upphetsning i videon nedan. Hon refererar till och med till Steven Spielburgs science fiction-film från 2002.
– Det här är så jäkla coolt. Massproduktion ska påbörjas inom de närmaste månaderna, så vi kommer att få se de här sakerna ganska snart. Och jag är uppspelt eftersom det ärligt talas känns som att jag är i Minority Report vilket är väldigt häftigt, säger Esqueda.

Spontant känns det här som en fantastisk innovation, men dåliga nyheter för kvarterets fotbollsspelande ungar… Jag hoppas att boll-genom-rutan-försäkring ingår.

Reportern känner sig alltså som Tom Cruise i den här klassiska scenen, som tekniknördar analyserat och diskuterat i tio år…