Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 00:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/02/01/komiker-belyste-usa-valpengar-fick-miljon-dollar/

LEONELS GULDKORN

Tv-komiker belyste pengarna i USA-valet – fick en miljon dollar

Stephen Colbert, värd för satiriska The Colbert Report, har de senaste månaderna tagit upp bristerna i USA:s valsystem. Han drog igång en insamlingskampanj för att uppmärksamma landets märkliga valregler och hur pengar styr presidentvalet. På tisdagen redovisades den totala donationssumman: över en miljon dollar.

2010 slog USA:s högsta domstol fast att politiska intresseorganisationer får ta emot obegränsade bidrag får att få sin kandidat vald. Domen innebar startskottet för så kallade Super Pacs, Super Political Action Committees. Villkoren för sådana är att donationerna måste offentliggöras (men det finns kryphål, se längre ner) och att Super Pacen inte får koordinera eller kommunicera direkt med sin kandidat (men det finns kryphål, se längre ner).

Organisationerna ska alltså vara självständiga, men de har nästan alltid nära kopplingar till kandidaten i fråga. Den Super Pac som stöder Mitt Romney, Restore Our Future, drivs till exempel av hans före detta kampanjgeneral Charles Spies. Och Newt Gingrich Super Pac, Winning The Future, startades av hans tidigare assistent Becky Burkett och tidigare talesman Rick Tyler.

De båda organisationerna har i den republikanska nomineringsprocessen spenderat bra mycket mer pengar på tv-reklam än vad kandidaterna själva har gjort. De flesta med negativa budskap om rivalerna. En reklam om Romney var så negativ att Gingrich bad sin Super Pac att sluta sända den.

Skärmdump från The Atlantic Wires nätupplaga.

Men vänta, de fick ju inte kommunicera med varandra? Här är ett av de två kryphålen nämnda ovan: det är okej om kommunikationen sker offentligt/via media.

För att visa på bristerna med allt detta, och hela det amerikanska valsystemet, registrerade Stephen Colbert i juni sin egen Super Pac: Americans For A Better Tomorrow, Tomorrow. Så här såg det ut när han utanför Federal Election Committee i Washington triumferande tillkännagav nyheten och sa:

"En del av er kommer att säga 'Stephen, vad ska du göra med dessa obegränsade pengabidrag?' varpå jag svarar 'jag vet inte, men ge mig pengarna så tar vi reda på det. Men jag vet att jag inte accepterar begränsningar i min yttrandefrihet. Och jag accepterar inte det nuvarande tillståndet. Men jag accepterar Visa, Mastercard och American Express."

Sedan dess har Stephen Colbert och Jon Stewart (The Daily Show) i sina tv-program på Comedy Central puffat för projektet. Nu i januari har det kulminerat i och med Colberts officiella (men skämtsamma) kandidatur till ämbetet President Of The United States Of South Carolina. Pengarna som folk bidragit med har gått till att producera parodiska tv-reklamer, varav en med skådespelaren Samuel L Jackson, en annan som kallar favoriten Mitt Romney seriemördare och en tredje som attackerar negativa kampanjer och Super Pacs genom en negativ kampanj (betald av en Super Pac).

För att kunna kandidera i South Carolina var Stephen Colbert den 13 januari tvungen att skriva över sin Super Pac till kollegan Jon Stewart. Han fick ju inte koordinera eller ha något att göra med sin egen Pac när han skulle kandidera. Den fick då namnet The Definitely NOT Coordinating With Stephen Colbert Super Pac.

I ett pressmeddelande samma dag skrev Jon Stewart att han och Colbert "absolut inte har arbetat fram en serie morse-blinkningar för att kunna utbyta information med varandra på våra respektive tv-program". I videon nedan försöker han i sitt program tolka Stephen Colbert när denne pratade om sin presidentkandidatur på tv. Vad vill han att Stewart ska göra med Super Pac-pengarna? Han tolkar Stephens harang där han jämför sig själv med Christoffer Columbus som att han vill att Stewart ska använda pengarna till att låta sig matas av kändiskocken Mario Batali:

Som sagt måste alla bidrag i en Super Pac redovisas, men som också sagt finns det kryphål även här. Genom att trolla med byråkratin kan man skjuta på redovisningen in bit in i valet. Så i realiteten var 31 januari sista redovisningsdatum. Vilket var dåliga nyheter för de delstater som redan har röstat i primärvalet. Stephen påpekade detta i Colbert Report den 30 januari:

"Det är en stor dag för transparens i morgon eftersom väljarna i Iowa, New Hampshire, South Carolina och Florida då får reda på viktig information som hade varit nyttig att ha innan de röstat".

I samma program tog han tillbaka sin Super Pac från Stewart, som på ett komiskt sätt visat på en annan absurditet i det amerikanska valsystemet: det är fritt fram för en Super Pac att använda donerade pengar till vad som helst, det måste inte ens ha med politik att göra. Bland annat satt Stewart i sitt program 17 januari med en nyköpt diamantkrona på huvudet, och sa "I came into a little bit of money on Thursday".

Nu har Colbert redovisat vad hans Super Pac dragit in: 1 023 121 dollar. I det officiella dokumentet inskickat till Federal Election Committee parafraserar han rapparen Jay-Z:s hit "99 Problems" genom att byta ut "...but a bitch aint one" mot den officiella benämningen på en Super Pac:

"Yeah! How you like me now, FEC? I’m rolling seven digits deep! I got 99 problems but a non-connected independent-expenditure only committee ain’t one!"

Efter kostnader för tv-reklamerna har han fortfarande 900 000 dollar att spendera. Men på vad? Fler reklamer är förmodligen att vänta, men webbsajten The Daily Beast bad på tisdagen om fler förslag på Twitter-hashtaggen #ColbertCash och många twittrare hoppas på välgörenhet.

Oavsett vilken riktning Stephen Colbert och Jon Stewart väljer att ta detta projekt framöver står en sak klar: de båda komikerna har med träffsäker satir visat på en del allvarliga brister i det amerikanska valsystemet. Och även om The Colbert Report och The Daily Show sänds på den mindre kabelteve-kanalen Comedy Central har projektet nått ut till all amerikansk media: en Google news-sökning på "Colbert Super Pac" ger i skrivande stund 856 nyhetsartiklar.

The Daily Show och The Colbert Report visas en dag efter USA-sändningarma på svenska Comedy Central, tisdag-fredag kl 22 respektive 22.30.