Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 04:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/02/14/van-halens-legendariska-inga-bruna-mms-klausul-forklarad/

Leonels guldkorn

Van Halens legendariska "inga bruna M&Ms"-klausul förklarad

Rätta artikel

Rockbandet Van Halens sångare David Lee Roth har spelat in en video där han med egna ord förklarar varför de under sina 80-talsturnéer inte ville ha några bruna M&M-godisar backstage.

Stora artister och band har alltid mer eller mindre excentriska kravlistor på vad som ska finnas på deras turnéplatser. Men inget krav är mer legendariskt och omskrivet än Van Halens: Inga bruna M&M-godisar. Skulle sådana påträffas ställs showen in med full betalning till bandet.

Vid minst två tillfällen, i Colorado och i New Mexico, uppmärksammade arrangörerna inte detta krav. Van Halen hittade bruna M&Ms och slog då sönder omklädningsrummet och åkte därifrån. Kravet blåstes upp enormt av media och tolkades som en typisk rockstar-divagrej. Även rasistisk, menade somliga.

Men det låg faktiskt en helt legitim och praktisk tanke bakom kravet.

Det förklarade sångaren David Lee Roth i sin självbiografi men eftersom det fortfarande florerar så många missuppfattningar kring detta valde Van Halen i går att göra en video och förklara det hela muntligt. Tajmingen har förmodligen något att göra med det faktum att bandet just återförenats med Roth i studion för en ny platta som släpptes för en vecka sedan.

Den korta versionen till M&M-kravet? Säkerhet. Den (fem minuter) långa versionen? Se själv nedan. Det var inte så dumt tänkt, faktiskt.

The Smoking Gun var först att komma över en kopia av Van Halens legendariska 53 sidor långa kravlista och publicerade den 2008. Nedan är sidan med M&M-kravet:

Nedan är "Tattoo", första singeln från "A Different Kind Of Truth" som är första Van Halen-plattan med David Lee Roth på 28 år.