Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-06 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/02/29/foto-amerikanska-soldatens-gay-kyss-som-sprids-over-varlden/

LEONELS GULDKORN

Foto: amerikanska soldatens gay-kyss som sprids över världen

I helgen kom sergeant Brandon Morgan hem från tjänstgöring i Afghanistan. Hans pojkvän mötte upp på flygbasen och de två delade en passionerad kyss som nu fått viral spridning.

Sedan september är det tillåtet för homosexuella amerikanska soldater att tjänstgöra öppet. Detta efter att president Barack Obama rivit upp "Don't ask, don't tell"-policyn trots högljudda protester från sina motståndare i det konservativa republikanska partiet.

Först ut att symbolisera den nya eran var marinkårssoldaten som dagen efter policybeslutet ringde sin pappa från Irak och berättade att han var gay. Sen kom fotot på de två lesbiska flottisterna.

Nu i helgen kom den tredje och kanske starkaste symbolen: Brandon Morgan, nyss hemkommen från Afghanistan, som kastar sig i armarna på sin pojkvän Dalan Wells och kysser honom.

– Det var fyra års uppdämda känslor och hemlighållen kärlek i vad som kändes som en evig kyss, säger Brandon till amerikanska public service-radion NPR.

– Jag kollade åt vänster och såg Dalan. Mina ben blev helt bortdomnade. Jag brydde mig inte vilka som var i närheten. Jag ville bara visa honom hur mycket jag tyckte om honom.

Någon fotograferade ögonblicket och publicerade bilden på Facebook-gruppen Gay Marines i lördags, med texten "Hemkomst för en marinkårssoldat som skriver på den här sidan. Semper Fi, broder."

Sedan dess har fotot fått tiotusentals delningar och gillningar och media i hela världen har uppmärksammat det.

Brandon kommenterade upståndelsen på sin Facebooksida (där han för övrigt gjort fotot till sin profilbild):

"Till alla som har reagerat positivt: min partner och jag skulle vilja säga tack. Dalan, jätten på fotot, kan inte tro hur många delningar och gillningar vi har fått. Vi gjorde inte det här för att bli kända. Vi gjorde detta för att vi efter fyra år och tre tjänstgöringsuppdrag äntligen berättat hur vi kände för varandra.

Angående alla hatarna, låt dem hata. För att citera Katt Williams: alla behöver hatare, så låt dem hata. Vi har aldrig varit så här lyckliga.

Och vad gäller att visa känslor offentligt och kyssas/kramas i uniform... det här var en hemkomst. Om sergeanterna, majorerna, kaptenerna och överstarna omkring oss inte brydde sig, varför ska man bry sig om vad de anonyma hatarna har att säga?

För att summera: tack för ert stöd och er kärlek. Jag har fått många vänförfrågningar efter detta. Jag accepterar inte förfrågningar hur som helst, så om din förfrågan var på grund av det här fotot, skicka ett meddelande och berätta det.

Godnatt alla, och Semper Fi. - Brandon Morgan"

Foto: Gay Marines / Facebook

Här är amerikanska ABC News, en av många nyhetssändningar som rapporterat om händelsen.