Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-07 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/03/04/video-kvinna-ber-bort-dodlig-tornado/

LEONELS GULDKORN

Video: Kvinna "ber bort" dödlig tornado

De senaste dagarna har USA blivit hårt drabbat av tornados som förstört hela samhällen och dödat 40 personer. Men CNN sände i går en amatörvideo som visar en familj i Ezel, Kentucky, komma undan tornadon. Kanske tack sina böner.

Det är området man brukar kalla "Tornado Alley", i mellersta och södra USA, som är utsatt för de starkaste tornadostormarna på decennier. Indianas guvernör Mitch Daniels säger att han "aldrig varit med om något liknande" och delstatens senator Dan Coats säger att han "fått information som säger att staden Marysville inte längre existerar".

Granndelstaten Kentucky har också drabbats av det förödande naturfenomenet, uppmätt till en fyra (415 km/h, näst högsta) på Fujita-skalan. Men det lilla samhället Ezel klarade sig. I en amatörvideo som sändes av CNN i går ser man en familj i staden titta på en enorm tornado samtidigt som en kvinna ber Gud om hjälp:

"Herren, ta bort den från oss. Genom dina krafter och i din sons namn, ta bort detta från vårt hem och vår stad. Jag ger dig ära och lovord. Hjälp oss som du hjälpte Elisa".

Och familjen klarade sig, trots beslutet att sitta på marknivå vid ett fönster under en F4-tornado. Men händelsen ska kanske inte tas som bevis för Guds existens. Tornadon skonade visserligen staden Ezel, men slog i stället ned två mil därifrån i West Liberty. Där totalförstörde den under lördagen hela samhället och dödade sex personer.

Men, som en man säger till ortens lokaltidning, det kunde varit värre.

"Om det inte varit för Gud hade vi alla varit döda."

Det är kanske tur att USA:s tornado- och bibelbälte täcker samma geografiska område.

P.S. HELT orelaterat, men i morgon måndag, kl 19, kan ni se undertecknad som deltagare i SVT:s Vem vet mest.