Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-13 15:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/03/06/romney-har-mycket-gemensamt-med-mr-burns-the-simpsons/

LEONELS GULDKORN

Romney har mycket gemensamt med Mr Burns ("The Simpsons")

Mitt Romney, som ser ut att bli republikanernas kandidat att utmana Barack Obama i höstens presidentval, uppges vara god för 250 miljoner dollar. Men ex-guvernörens sätt att prata om sin förmögna livsstil har inte hjälpt under primärvalen.

När reportrar i veckan frågade om kommentarer som "Jag är inte så orolig för de extremt fattiga" och "Jag gillar att sparka folk" har skadat Mitt Romneys kampanj svarade presidentkandidaten "ja" utan omsvep.

Det är en underdrift.

För även om han i nomineringsstriden ser ut att besegra de mer konservativa högermännen Rick Santorum och Newt Gingrich, och libertarianen Ron Paul, har Mitt Romney fått utstå en uppsjö av parodier och hån efter sina ogenomtänkta kommentarer.

Senast ut var skämt- och satirtidningen Mad som har jämfört citat mellan Mitt Romney och den lika stenrika som osympatiska Mr. Burns i The Simpsons. Det är inte helt lätt att gissa vem som sagt vad:

NPR, den amerikanska motsvarigheten till Sveriges Radio, tog i sitt nyhets-quizprogram "Wait, Wait, Don't Tell Me!" i helgen upp Mitt Romneys problem med folkligheten. Programledaren Peter Sagal citerade presidentkandidaten som i dagarna sa att han gillar bilsporten Nascar eftersom han "har några goda vänner som är äger bilstall" (punkt 12 i bilden ovan) och att hans fru "äger ett par Cadillacs".

När Romney fick kritik för detta försvarade han sin fru genom att säga att hon hade olika bilar för olika hus. Peter Sagal:

"Och så har hon en Cadillac för att ta sig mellan sina Cadillacs".

I en intervju med Fox News som publicerades i går, måndag, säger Ann Romney för övrigt att hon "inte anser sig vara rik".

Skattedebatten har inte gynnat Mitt Romney heller. När han pratade om sina redovisning för en månad sedan råkade Romney, som bara betalar 14 procent i inkomstskatt, säga att 360 000 dollar "inte är mycket pengar". Även det skapade en flod av parodier. Nedanstående från Huffington Post:

Inte heller "The Daily Show" med Jon Stewart har låtit Mitt Romney komma undan med sina kommentarer om USA:s fattigaste:

The Daily Show with Jon Stewart
Get More: Daily Show Full Episodes,Political Humor & Satire Blog,The Daily Show on Facebook

Och sist men inte minst: Romneys tabbe i en debatt i december, då han erbjöd Rick Perry ett vad om 10 000 dollar. Att så lättvindigt prata om så mycket pengar gick inte hem i de amerikanska stugorna: