Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 06:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/03/07/stop-kony-stor-natkampanj-mot-ugandas-gerillaledare/

LEONELS GULDKORN

"Stop Kony" – stor nätkampanj mot Ugandas gerillaledare

Få som varit på internet det senaste dygnet kan ha missat Youtube-filmen "Kony 2012". Kampanjen, startad av Invisible Children, syftar till att arrestera ledaren för den ugandiska gerillan Lord's Resistance Army.

Joseph Kony säger sig vilja införa kristen teokrati i Uganda, baserad på de tio budorden. För att uppnå det, eller bara skaffa sig makt, har han med sin armé av bland annat barnsoldater under 26 år mördat civila i Kongo, Sudan och Uganda. Kony har sedan 2005 varit efterlyst av internationella brottmålsdomtolen i Haag men har lyckats undvika arrestering.

Det vill den ideella organisationen Invisible Children ändra på. Därför har de i dagarna lanserat en kampanj för att rikta världens ögon mot den blodiga konflikten i Afrika. Navet är en 30 minuter lång film som på två dagar fått 2,5 miljoner visningar på Youtube, sex miljoner på Vimeo och tre miljoner delningar på Facebook.

Filmen regisserades av Jason Russell och medverkar gör ett antal vittnen till katastrofen som just nu pågår. Även en del av de barnsoldater som Joseph Kony kidnappat och som bland annat tvingats mörda sina egna föräldrar intervjuas.

I dag har flera kändisar uppmärksammat kampanjen på Twitter, bland annat Taylor Swift, Chris Brown, Martina McBride, Kristen Bell, Ashley Judd, Hayden Panettiere, Christina Milian, Eliza Dushku och MC Hammer.

Även popstjärnan Rihanna har bett sina 15 miljoner följare att stötta kampanjen:

Skärmdump, Twitter.com

Här är videon:

P.S. Förra veckan såg jag 2011-filmen Machine Gun Preacher med Gerard Butler. Det är en sann historia om en före detta tungt kriminell amerikan, Sam Childers, som åker till Uganda för att missionera men i stället hamnar i strider mot just Joseph Kony och hans LRA. Den är kanske lite väl Hollywoodig men rekommenderas för den som är intresserad av konflikten.

P.S.2: Som signaturen "Hugge" skriver i kommentarsfältet nedan är organisationen bakom filmen, Invisible Children, inte helt okontroversiell. Det kan vara svårt att veta vad man ska tycka i sådana här fall men läs mer här och bilda din egen uppfattning.

P.S.3: Den här bilden, publicerad på Reddit nyss, ger en konspiratorisk (och rolig) förklaring/sanning om Kony-rörelsen.

P.S.4: Svar på kritiken mot Invisible Children.