Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 18:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/03/07/video-avslojar-usa-flygplatsers-obefintliga-sakerhet/

Leonels guldkorn

Video avslöjar USA-flygplatsers obefintliga säkerhet

USA slösar bort miljarder dollar på de nya naken-röntgenmaskinerna på flygplatser. Det menar ingenjören Jonathan Corbett, som kommit på hur man kan smuggla igenom vad som helst i säkerhetskontrollen.

Det var hösten 2010 som de nya röntgenmaskinerna, som tar nakenfoton, började användas på amerikanska flygplatser. På grund av dess privata intrång och påstådda strålningsrisk väckte maskinerna stor kritik.

Debatten tog ytterligare fart när det avslöjades att det nya säkerhetssystemet var ett resultat av lobbyverksamhet och täta band mellan regering och näringsliv: Rapiscan, företaget som säljer maskinerna för åtta miljarder dollar per år, styrs nämligen av den före detta chefen på det amerikanska departementet för inrikes säkerhet.

Många menar att det amerikanska folkets rädsla efter WTC-attacken 2001 och "kalsongbombarens" försök 2009 utnyttjas för att tjäna pengar.

En av de upprörda amerikanarna är Jonathan Corbett, som direkt lämnade in en stämningsansökan mot transport- och säkerhetsmyndigheten (TSA). Corbett menade att maskinerna är en enorm bluff och bryter mot den amerikanska konstitutionens fjärde tillägg, som är utformat för att skydda folket mot onödiga visiteringar.

Corbett förlorade i rätten men siktar nu på Högsta domstolen och fortsätter kampen på sin hemsida "TSA out of our pants".

Nu har han publicerat en Youtube-video (se nedan) där han presenterar vad som förefaller vara en enorm säkerhetsbrist i systemet: genom att sätta fast ett föremål på sidan av kroppen kan man gå igenom nakenröntgen-maskinerna utan objektet upptäcks.

– Men det kan väl omöjligen vara så enkelt att besegra TSA:s miljardsatsning med nakenscanningar? TSA kan inte vara så dumma, väl? Tyvärr så är det möjligt, och så dumma är de, säger Corbett i videon.

Han demonstrerar sedan detta genom att lyckas komma igenom två olika amerikanska flygplatser med metallföremål på sig.

Corbett säger att han skickade videon till TSA innan publicering i går, och gav dem en chans att avbryta programmet, men att de ignorerade honom. Corbett möter även eventuell kritik i förväg:

– TSA kommer att anklaga mig för att hjälpa terroristerna genom att publicera denna video. Men terroristerna måste redan ha klurat ut detta och planerar kanske redan nu att använda det mot oss.

– Det går heller inte att tänka sig att TSA inte redan vet om allt jag just berättat för er, och arrogant nog beslutat att bortse från vår säkerhet. Allt för att tvinga amerikaner att ge sin frihet till regeringen och våra skattepengar till företag som är i säng med nämnda regering.

EU har tills vidare förbjudit nakenscanners på grund av strålningsrisken.