Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/03/14/video-sarah-palin-kopia-i-nya-kontroversiella-game-change/

LEONELS GULDKORN

Video: Sarah Palin-kopia i nya kontroversiella "Game Change"

I kabelteve-kanalen HBO:s nya film "Game Change", som skildrar det amerikanska presidentvalet 2008, spelas Sarah Palin av Julianne Moore. En Youtube-video visar hur slående lika varandra de är.

Filmen, som hade premiär i helgen, sågs av nästan fyra miljoner människor vilket gör den till HBO:s största succé på nästan ett decennium. Den skildrar framför allt republikanerna John McCain och Sarah Palin, president- och vicekandidat, under valkampanjen 2008.

Kritiker har hyllat filmen, som är baserad på boken skriven av de politiska journalisterna John Heilemann och Mark Halperin. Men både Palin och McCain har vid upprepade tillfällen kritiserat den.

– Jag kommer inte att se filmen. Den är baserad på en bok som är väldigt partisk och har citat utan källhänvisning, säger John McCain till Fox News.

Senatorn från Arizona vänder sig framför allt mot filmens negativa framställning av hans vice president-kandidat.

– Politiken är visserligen ett hårt klimat men jag förstår inte varför en så bra och hederlig person fortfarande attackeras. Jag beundrade och respekterar henne. Jag är stolt över vår kampanj och tycker att hon var den mest kvalificerade personen.

Sarah Palin själv bemötte filmen genom att i slutet av februari släppa en motvideo som hon mejlade supportrar tillsammans med en bifogad text där hon anklagar manusförfattaren Danny Strong för att manipulera fakta och utelämna nyckeldetaljer för att driva en politisk agenda och jaga tittarsiffror.

Sajten Big Hollywood, med uttalat och utpräglat högerperspektiv, kallar filmen vänsterpolitisk propaganda "designad för att smutskasta demokraternas värsta politiska fiende, Sarah Palin".

Men både John McCains chefsrådgivare (som spelas av Woody Harrelson) och Sarah Palins assistent har sagt att filmen stämmer och att den framställde kampanjens anda på ett korrekt sätt. Och New York Times skriver i sin recension att filmen inte framställer Sarah Palin som osympatisk, men med brister.

Julianne Moore (Boogie Nights, Magnolia, The Big Lebowski, A Single Man) har fått mycket beröm för sin gestaltning av Sarah Palin. Kritiker menar att hon lyckats imitera ex-guvernörens röst perfekt, med "samma distinkta rytm, tonläge och avskalade konsonanter".

Tillsammans med stylisternas jobb med det yttre har detta skapat en spegellik kopia av Palin. Eftersom det bara är en tv-film kan det inte bli någon Oscar, men Emmyn för bästa huvudroll är garanterat inom räckhåll för Julianne Moore.

Se nedanstående jämförande Youtube-video och bedöm själv: