Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Leonels guldkorn

Maskinen som kommer att utkonkurrera rullstolen? [Video]

Ett turkiskt robotföretag har utvecklat en maskin som kanske kan förändra livet för många förlamade människor. En uppmärksammad reklamvideo på Youtube visar en ung man som brutit ryggraden röra sig relativt fritt med hjälp av den Segway-liknande apparaten.

”Tek Robotic Mobilization Device” kommer enligt tekniksajten Gizmodo att börja säljas på den turkiska marknaden den här veckan och så småningom i USA och övriga Europa.

Företagets marknadsföringsvideo (på Youtube HÄR och i Reuters förkortade version inbäddad nedan) har blivit en viral succé. Den visar Yusuf Akturkoglu, som för fem år sedan blev förlamad i en ridolycka, inte bara röra sig självständigt utan även stå upp. Detta är enligt maskinens tillverkare viktigt för att upprätthålla grundläggande kroppsfunktioner hos ryggradsskadade personer.

I videon får man bland annat se Yusuf sitta i sin säng och manövrera till sig maskinen via en fjärrkontroll. Och till skillnad från en rullstol, som man häver sig i med en rörelse som kan vara farlig och svår att göra själv, sätter han på sig ett tjockt och mjukt bälte som hjälper honom att att manövrera sig in i maskinen via dess baksida. Sedan drar sig Yusuf upp till stående läge med en enkel armhävning. Videon visar också Yusuf handla matvaror, stå vid grillen samt manövrera runt i en bokhandel och i sitt badrum.

Tek säger att prislappen i USA kommer att ligga på 15 000 dollar, motsvarande 100 000 kronor, och att företaget även letar återförsäljare i Europa.