Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/03/23/kazakstan-idrottare-fick-hora-borat-i-stallet-for-nationalsangen-video/

Leonels guldkorn

Kazakstan-idrottare fick höra Borat i stället för nationalsången [Video]

Arrangörerna av en internationell skyttetävling i Kuwait råkade i veckan blanda ihop Kazakstans nationalsång med filmkaraktären Borats kontroversiella parodiversion. Guldmedaljören Maria Dmitriyenko gjorde sitt bästa för att hålla masken i situationen, som kan utlösa en mindre diplomatisk kris mellan de båda länderna.

I filmen "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan" spelar den brittiske komikern Sacha Baron Cohen journalisten Borat Sagdiyev som besöker USA. I filmen haglar skämt om rasistiska stereotyper och den centralasiatiska kulturen. En av de mest uppmärksammade elementen är parodiversionen av Kazakstans nationalsång.

Söker man på "Kazakhstan National Anthem" på Youtube och sorterar efter visningar hamnar Borats parodiversion högst upp. Det är olyckligt om man är en kuwaitisk skyttetävlingsarrangör. Enligt Kazakstans förbundskapten Anvar Yunusmetov, som pratat med tengrinews.kz på fredagen, är detta nämligen precis vad funktionärerna gjorde. Utan att inse att det var en parodi från en film som är bannlyst i båda länderna.

Resultatet blev en pinsam minut för alla inblandade vid tävlingen, med det officiella namnet "Sheikh Jaber Al-Abdallah Al-Jaber Annual Cup Championship". När Borats låt börjar spelas ser guldmedaljören Maria Dmitriyenko i videon nedan något obekväm ut. Skytten biter sig i läppen och sväljer några gånger men lyckas ändå hålla en relativt god min genom hela låten, som innehåller rader som:

"Kazakhstan greatest country in the world. All other countries are run by little girls. Kazakhstan number one exporter of potassium. Other countries have inferior potassium.

Kazakhstan, Kazakhstan you very nice place. From Plains of Tarashek to northern fence of Jewtown. Kazakhstan friend of all except Uzbekistan. They very nosey people with bone in their brain.

Kazakhstan industry best in world. We invented toffee and trouser belt. Kazakhstan’s prostitutes cleanest in the region. Except of course for Turkmenistan’s."

Dagen efter prisutdelningen hängde arrangörerna upp tre kazakiska flaggor och spelade den rätta nationalsången. Men det räcker inte enligt den ryska nyhetssajten Vesti som skriver att Kazakstans utrikesdepartementet kräver en officiell ursäkt från Kuwait.

Det är oklart om det på arenan fanns uzbeker med tillgång till ljudrummet...

Och nedan är videon vars titel tävlingsarrangörerna borde studerat lite mer noggrant. Låttext här.