Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-03 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/04/02/fiasko-for-usas-nya-magasin-conservative-teen/

LEONELS GULDKORN

Fiasko för USA:s nya magasin Conservative Teen

Nyligen lanserades i USA magasinet Conservative Teen. Det första numret, som tar upp ämnen som promiskuitet, abort och svarta presidenter, har förlöjligats hårt och nu verkar det som att personerna bakom projektet lagt ned verksamheten och gått under jorden.

Magasinet skrivs av vuxna och skribenterna kommer från kristna och konservativa lobbyorganisationer men också från USA:s största nyhetskanal Fox News.

Några av rubrikerna i det första numret är "Why abstinence works – and how it can work for you", "Why the unborn needs our protection" och "Ronald Reagan: Our first black President?" (skrivet av adoptivsonen Michael Reagan).

Dessutom får läsarna i artikeln "Glee: Songs, Sex and Sleaze" veta att musikal-teveserien kan verka oskyldig på utsidan men på insidan sprider "hardcore social liberalism".

Numret gavs ut i pdf-form och när den sociala nyhetssajten Buzzfeed publicerade artikelutdrag den 26 mars fick magasinet viral spridning. Men i stället för beundran blev reaktionerna "va?" och framför allt hån och skämt.

TV-satirikern Stephen Colbert tog upp magasinet i sitt program den 28 mars och sa att det republikanska partiet tack vare Conservative Teen går en lika ljus framtid till mötes som magasinbranschen.

Tidskriften Vice skrev under rubriken "The Worst Magazine In The World" att den enda anledningen Vice skriver om det är på grund av skadeglädje, och ifrågasatte utgivarens "patetiska och propagandistiska försök" att påverka ungdomar.

Även journalister på andra sidan Atlanten har reagerat. Brittiska The Guardian noterade hur de två ungdomarna på omslaget (nedan) ser ut och skriver:

"Att vara en konservativ tonåring verkar verkligen vara annorlunda än att vara en vanlig tonåring. Konservativa tonåringar verkar vara den här åldersgruppens übermänniskor – blonda, ljushyade individer frammejslade från perfekta germanska rötter och klädda för en avslappnad dag på yachten. Till skillnad från vanliga tonåringar verkar de har överkommit gängligheten, osäkerheten och aknen som annars tenderar att karaktärisera våra mest pinsamma år. Och kanske är det just för att de har klarat sig igenom puberteten utan en enda finne som konservativa tonåringar inte är svaga och vänstervridna som vanliga tonåringar."

Mitt i all uppståndelse, och eventuellt på grund av den, lade utgivaren ned verksamheten. Hemsidan ConservativeTeen.com plockades ned och prenumeranter fick reda på att deras prenumeration inte längre existerar eftersom magasinet lagt ned. Enligt Buzzfeed, som grävt i den plötsliga nedläggningen, handlar det hela om en härva av mystiska personer.

Den ansvarige utgivaren, en William R Smith, vill inte svara på några frågor men skriver i ett mejl att han är för sjuk för att kunna fortsätta arbeta. Det finns mycket få uppgifter om Smith online och mannen som registrerade webbsajten, Mike Johnson, är också en oklar figur.

Han ska ha jobbat på ett hamnföretag som inspekterar båtlaster till Kina men när Buzzfeed kontaktade dem blev svaret att han numer befinner sig på okänd ort.

– Mike Johnson jobbar inte längre för vårt företag och vi vet inte var han befinner sig just nu. Han var IT-manager och har tydligt registrerat flera domännamn utan företagets godkännande. Vi försöker att lösa den här situationen.

En av organisationerna som bidragit med artiklar är den kristna lobbygruppen Family Research Council, som skrev om sexuell avhållsamhet i det första (och sista) numret. Enligt dem lade Conservative Teen ned verksamheten av ekonomiska skäl.

Omslagsfotot är för övrigt hämtat från en arkivfoto-sajt och ungdomarna är i själva verket danska.

Här är Youtube-nyhetsprogrammet "The Young Turks" synpunkter.