Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 23:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/04/08/den-barmhartige-samariten-som-hjalpte-en-muslim-video/

Leonels guldkorn

Den barmhärtige samariten som hjälpte en muslim [Video]

När ett amerikanskt tv-program testade allmänhetens vilja att hjälpa en utsatt man med en muslimsk mössa blev resultatet nedslående. Men så kom en ung man som med råge kompenserade för sina landsmän.

ABC:s "What Would You Do?" med John Quinones sätter folk i etiska dilemman och ger ofta upphov till rejäla tankeställare och rannsakningar. Ett avsnitt från 2010 uppmärksammades på bred front för sin nakna skildring av amerikansk islamofobi.

I fredagens avsnitt avslöjades återigen fördomarna, orättvisorna och särbehandlingen muslimer i USA utsätts för.

Man lät tre olika skådespelare få bilpunktering i ett mindre samhälle i delstaten New York. En ung, snygg blondin och en man med typiskt amerikanskt utseende (om det nu finns något som heter så) fick båda hjälp i princip direkt.

Men skådespelaren med en kufi, mössan som många muslimer använder, fick vänta i flera timmar. Men så kom en kille och räddade både dagen och hoppet för mänskligheten.

Efter att ha upptäckt bilproblemet från andra sidan gatan sprang Dominic Giamo direkt över och hälsade på arabiskt vis med frasen "salam aleikum" (frid vare med dig) trots att han själv varken är arab eller muslim.

Se resten i videon nedan (spola fram till 4:20 för den inspirerande hjälparen).

"Pay me? I accept love. I don't want no money from you, bro".