Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 22:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/04/13/tarantinos-hypade-django-unchained-tar-form/

Leonels guldkorn

Tarantinos hypade "Django Unchained" tar form

Quentin Tarantino är tillbaka med en ny storfilm och temat är inte helt oväntat hämnd. Nu har filmbolaget släppt både handlingen och en aptitretande affisch.

Det har surrats länge om QT:s nya projekt "Django Unchained". Det enda man vetat säkert om handlingen har varit att en befriad slav i 1850-talets USA söker hämnd på slavdrivare och samtidigt försöker rädda sin familj.

Under det senaste året har fler och fler tunga namn bekräftats till filmen, som till exempel Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx, Samuel L Jackson, Christoph Waltz, Kurt Russell, Sacha Baron Cohen och RZA.

I dag släppte The Weinstein Company (ni vet, filmbolagets vars chef Harvey förevigades i "Entourage") en generös beskrivning av filmens handling och översatt lyder den så här:

"I Django Unchained, som utspelar sig i Södern två år innan inbördeskriget, spelar Jamie Foxx Django, en slav vars brutala bakgrund med sina före detta ägare leder honom till den tyskfödde prisjägaren Dr. King Schultz (Christoph Waltz).

Schultz är de blodtörstiga Brittle-bröderna på spåren och bara Django kan leda honom till dem. Den okonventionelle Schultz lovar Django frihet om han hjälper till att fånga bröderna Brittle – döda eller levande.

Detta går enligt planerna och Schultz friger Django, men de två männen väljer att inte gå skilda vägar. I stället jagar Schultz Söderns mest eftertraktade förbrytare med Django vid sin sida. Django lär sig bemästra viktiga jaktfärdigheter och behåller sitt fokus på målet: att hitta och rädda sin fru Broomhilda (Kerry Washington) som han förlorade i slavhandeln för länge sedan.

Django och Schultz sökande leder dem till slut till Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), ägaren av det ökända plantaget Candyland där slavar drillas av Ace Woody (Kurt Russell) att slåss mot varandra för nöjes skull. Medan Django och Schultz utforskar stället under falska förespeglingar väcker de misstankar hos Stephen (Samuel L Jackson), Candies betrodda husslav.

Deras rörelser övervakas och en farlig organisation närmar sig dem. Om Django och Schultz ska kunna rymma med Broomhilda måste de välja mellan självständighet och solidaritet, mellan offer och överlevnad..."

Inte helt olikt Kill Bill och Inglorious Basterds, alltså, vilket ju så klart bådar gott. Quentin Tarantino har själv sagt att han inspirerats av spaghetti-western-filmer som "Django" (1966) och "Sukiyaki Western Django" (2007) som han själv spelade i.

"Django Unchained" blir första gången Tarantino, som brukar strössla sina filmer med westernreferenser, går all-in i genren. Även om han själv föredrar att kalla det en "southern" eftersom filmen utspelar sig i de amerikanska sydstaterna.

Svensk biopremiär 18 januari 2013, tre veckor efter den amerikanska, och bloggen kommer så klart att smacka upp trailern så fort den dyker upp på nätet.

Officiell teaser-affisch från The Weinstein Company som bekräftat dess autenticitet på Twitter.

P.S. Den 2 april läckte första skådespelarbilden från inspelningarna, på Christoph Waltz som Dr King Schultz. Filmbolaget har kontaktat publicerande sajter och bett dem ta ner men MTV har antingen rättigheterna till den eller bara låg respekt för copyright så kolla på bilden där.