Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 16:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/04/14/bilkameror-avslojar-bedrageri-pa-ryska-vagar-video/

Leonels guldkorn

Bilkameror avslöjar bedrägeri på ryska vägar [Video]

Ryssland har drabbats av en våg av försäkringsbedrägeri i form av falska bilolyckor. Men nu har fler och fler bilägare skaffat så kallade "dash cams" vilket försatt bedragarna i en del pinsamma situationer den här vintern.

Sedan bilförsäkring blev obligatoriskt i Ryssland 2003 har många skrupelfria personer med flit utsatt sig för olyckor både i sin bil och som fotgängare framför andra bilar. Men tekniska framsteg har nu gjort den här formen av lurendrejeri betydligt mer riskabel.

En dash cam är en liten kamera som fästs på bilens instrumentbräda eller vindfönster och hela tiden spelar över det gamla materialet så att den kan filma oavbrutet utan att få slut på utrymme på hårddisken. När olyckan eller "olyckan" sedan är framme sparar man filmen genom ett knapptryck. Denna invention har av ovan nämnda skäl blivit nästintill standard för den medvetne ryske bilföraren.

Fenomenet fick internationell uppmärksamhet i januari 2012 när en Youtube-video med namnet "Why it's good to have a dash camera" fick över tre miljoner visningar. Den visar hur en BMW-stadsjeep plötsligt stannar och backar in i den filmande bilen. Ut kommer ett par som gestikulerar argt mot föraren – innan han lugnt pekar mot sin kamera och det blir game over.

En nästan identisk händelse inträffade i februari med samma resultat. Och i går var det dags igen när Youtube-användaren "Smotrino" lade upp vad som kan vara det mest pinsamma ryska bedrägeriförsöket hittills.

En man och en väninna (läs: falskt ögonvittne) ställer sig i vägen för en bil och när den stannar lägger sig mannen på huven. När föraren går ut och konfronterar mannen simulerar han smärta (i fel ben) innan han får syn på kameran och det blir ridå.

P.S. Det finns en dash cam-app för Iphone som kostar några tior: Ployd Black Box. För Android: DailyRoads Voyager (gratis).