Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Leonels guldkorn

”Mad men” betalade nästan två miljoner för Beatles tv-debut


Don Draper (Jon Hamm) fingrar på Beatles-skivan ”Revolver” från 1966 i senaste avsnittet av ”Mad men”. Foto: AMC

Fram till i söndags hade en Beatles-låt aldrig spelats i originalversion på tv. Men efter flera års försök fick ”Mad men” äntligen grönt ljus – i utbyte mot en del rejäla uppoffringar.

Matthew Weiner är skapare, producent och manusförfattare till den prisbelönta serien som handlar om en reklambyrå i 1960-talets New York. Kritiker har hyllat ”Mad mens” realistiska och detaljrika skildring av sin samtid men det finns en sak som länge irriterat Weiner.

– Jag har alltid haft känslan att serien saknat ett visst mått av autenticitet eftersom vi aldrig kunnat spela en originalversion av Beatles. Alltså inte en cover utan de själva som sjunger sin egen låt. Det har alltid känts som en brist eftersom de förmodligen är 1900-talets största band, säger Weiner till New York Times.

Efter att ha fått nobben i några år försökte Matthew Weiner i höstas än en gång med Beatles bolag Apple Corps. Han hade skrivit ett avsnitt kallat ”Lady Lazarus”, som sändes i USA i söndags, där seriens huvudkaraktär Don Draper i slutscenen sätter på Beatles experimentella ”Tomorrow never knows”. Detta för att försöka förstå 60-talets ungdom och sin egen yngre fru Megan.

Beatles är kända för att vara extremt kräsna med vilka som får rättigheterna till deras låtar. Därför krävde de mer detaljer om sammanhanget låten skulle användas i. Den notoriskt hemlige Weiner medger för NYT att detta tog emot.
– Jag behövde göra några saker jag inte gillar, det vill säga dela med mig av min storyline och mina sidor.

Bolaget som producerar ”Mad men”, Lionsgate, fick också skjuta till en hel del. Enligt Wall Street Journal kostade det hisnande 250 000 dollar, motsvarande 1,8 miljoner kronor, för att få skivbolaget och de kvarvarande Beatlesmedlemmarna, inklusive Yoko Ono och Olivia Harrison, att skriva under licensen. Tidningen skriver att det är ungefär fem gånger så mycket det normala priset för att köpa en låt till ett tv-avsnitt.

Men Matthew Weiner säger till WSJ att det inte var Lionsgates massiva bud som fick musikerna att skriva under det unika tillståndet, utan hur serien planerade att använda låten.
– Det här är helt och hållet ett konstnärligt samarbete, säger Weiner och förnekar samtidigt ryktena att affären spräckt Lionsgates musikbudget för resten av säsongen.

”Mad men” är inne på sin femte säsong och varje avsnitt kan streamas på Kanal 9 Play en vecka efter att det sänts i USA.