Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Leonels guldkorn

Första trailern för DiCaprios ”The Great Gatsby”

F. Scott Fitzgeralds bok från 1925 räknas som en av den amerikanska litteraturens största klassiker. Nu har Warner Bros släppt de första bilderna till nyfilmatiseringen som regisseras av Baz Luhrmann med bland andra Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan och Tobey Maguire.

Filmen utspelar sig under förbudstiden 1922 i framför allt New York och Long Island och handlar om den mystiske och extravaganta miljonären Jay Gatsby. I trailern, som berättas av den nyinflyttade grannen Nick Carraway (Maguire), får vi se glimtar av Gatsbys omtalade fester.

”New York, 1922. Stans tempo hade ökat, byggnaderna var högre, festerna större, de moraliska värderingarna lösare och spriten billigare. Rastlösheten närmade sig hysteri”, berättar Carraway som precis som alla andra fascineras av den coole Gatsby.

Baz Luhrmann, som gillar att mixa gammalt med nytt, har inte direkt valt tidstypisk musik till filmens första smakprov: Jay-Z, Kanye West och Frank Oceans låt ”No Church In The Wild” är långt ifrån 1920-talstoner.

The Great Gatsby har amerikansk premiär 25 december vilket faktiskt är samma datum som DiCaprios andra storfilm i år, Quentin Tarantinos Django Unchained.

Så Leonardo, som alltid får stora roller av stjärnregissörer men aldrig gått hem hos Oscarsfolket, har nu en dubbelchans att äntligen dra in sin första Academy Award. Bästa huvudroll för Gatsby alternativt biroll för Django.

Det är väl dags nu?

P.S. Det är en Zebra i poolen vid 0:18. D.S.