Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 07:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/06/13/nu-vill-stephen-colbert-ta-over-twitter-kontot-sweden/

Leonels guldkorn

Amerikansk TV-komiker vill ta över Sveriges Twitterkonto

I går skrev veckans officiella svenska Twitter-representant om judar på ett sätt som skapade internationella rubriker. Nu vill den amerikanska tv-satirikern Stephen Colbert visa var skåpet ska stå.

Varje vecka utser Visit Sweden en svensk som får hantera landets konto @sweden på mikrobloggen Twitter. Den som styr spakarna just nu är komikern och bloggaren Sonja Abrahamsson och på tisdagen funderade hon öppet kring det här med judendom och "vad som är grejen" med det egentligen.

Skärmdump från Sveriges officiella twitterkonto (läses nedifrån och upp).

Som DN skrev i går blev det stor uppståndelse kring Abrahamssons tweets och bland annat New York Times ifrågasatte tilltaget.

Skriverierna blev så omfattande att ämnet till och med hamnat på Stephen Colberts bord. Amerikanen spelar i Comedy Centrals "The Colbert Report" en parodi på konservativa politiska kommentatorer som Bill O'Reilly och brukar mest prata amerikansk politik, men i tisdagens avsnitt blev det fyra minuter Sverige.

Efter att ha citerat två av @swedens tweets föreslog Colbert att han borde bli näste person att hantera Sveriges twitterkonto en vecka.

– Det vore galet att inte ge det till mig. Sveriges konto har bara 33 000 följare medan jag har 3,5 miljoner. Så matematiskt sett är jag 100 gånger mer förberedd för det här än hela nationen Sverige.

Colbert fortsatte inslaget med en referens till "Mupparna"-karaktären Swedish Chef innan han uppmanade sina tittare att mejla Visit Sweden samt använda den ordvitsiga hashtaggen #ArtificialSwedener på Twitter. Samtidigt lovade han att förklara "vad som är grejen med judar" om han får vårt konto.

Efter programmet fortsatte Colbert kampanjen på sin egen Twitter:

Visit Sweden har hittills bara gett Twitter-stafettpinnen till svenska medborgare men Stephen Colbert har en mycket stor och aktiv tittarskara och har lyckats med liknande kampanjer förr. Så inom kort kan @sweden få sin första utländska representant, och alla som följer The Colbert Report vet att det då kan bli åka av.

Se inslaget nedan.

The Colbert Report
Get More: Colbert Report Full Episodes,Political Humor & Satire Blog,Video Archive