Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/06/23/68-aring-som-mobbades-grovt-far-rejal-kompensation-av-framlingar/

Leonels guldkorn

68-åring som mobbades grovt får rejäl kompensation av främlingar

Rätta artikel

Efter att New York-skolbussvakten Karen Klein blivit grovt verbalt påhoppad av några sjundeklassare startades en nätinsamling för 68-åringen. Målet var 5 000 dollar. Totalsumman var på lördagkvällen uppe i över 600 000 dollar – och den ökar stadigt.

Det var i tisdags som en Youtube-användare lade upp videon "Making The Bus Monitor Cry" (inbäddad nedan). Den visar hur några 13-åringar på en skolbuss beter sig extremt dåligt mot bussvakten Karen Klein och under tio minuters tid häver ur sig den ena vidriga kommentaren efter den andra.

Karen, som inte kunde hålla tillbaka tårarna, får höra saker som att hon är fet, fattig och barnvåldtäktsman. Tonåringarna hotar till och med att dyka upp till hennes adress för att "pissa på hennes dörr".

Men efteråt har Karen sagt att det som tog emot mest var när de sa att hon är så ful att hennes barn borde ta livet av sig. Hennes son gjorde nämligen just det för tio år sedan.

I onsdags exploderade videon efter att den publicerats på sociala nyhetssajten Reddit som är något av en gatekeeper som bestämmer vad som får viral spridning. Det nuvarande visningsantalet på Youtube ligger på nästan sex miljoner och antalet kommentarer är otroliga hundratusen. Kändisar som Ellen Degeneres, Ryan Seacrest och Piers Morgan har skrivit tweets om videon (den sistnämnde yrkade på relegering av ungdomarna).

25-årige Reddit-användaren Max Sidrov från Toronto såg videon och kollade upp Karen Kleins lön: ynka 15 000 dollar om året (motsvarande 9000 kr/mån). Så han startade en insamling och användarna på Reddit, som ofta skramlat ihop stora summor till folk som drabbats av orättvisor eller sjukdomar, överträffade sig själva.

Målet 5 000 dollar, som Max Sidrov tänkt skulle räcka till en fin semester, uppnåddes med hjälp av internet på nolltid och totalsumman är nu (lördag kväll) uppe i över 600 000 dollar (4,5 miljoner kronor). Och med 28 dagar kvar ökar summan stadigt. Innan allt detta hade Karen skrivit på sin Facebooksida att hon som änka sedan 17 år tillbaka gärna gått i pension om hon haft råd. Den saken är alltså med råge fixad nu.

Skärmdump från indiegogo.com

Karen har blivit intervjuad om videon och det överväldigande stödet från hela USA  i riksnyheterna på NBC, ABC, Fox och CNN. Hon säger att hon är djupt rörd av stödet och inte bara för pengarna utan för kärleken och omtanken alla visat henne. Vidare säger Karen att det krävdes mycket vilkestyrka för att hålla lugnet, och att hon inte kommer att polisanmäla tonåringarna.

Men både skolan och polisen i New York-staden Greece, där bussmobbningen inträffade, har startat utredningar. Mobbarnas identiteter avslöjades snabbt på forum som det ökända och oreglerade 4chan och polisen har vidtagit åtgärder för att skydda de inblandade tonåringarna från hämndaktioner.

Här är videon som hela USA pratar om just nu. Varning: grovt språk.