Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/06/25/aaron-sorkins-the-newsroom-infriade-forvantningarna/

Leonels guldkorn

Aaron Sorkins "The Newsroom" infriade förväntningarna

Rätta artikel

Den långa väntan är äntligen över. The Newsroom, skapad av manusgeniet bakom bland annat The West Wing och The Social Network, har haft sin (amerikanska) premiär. Och pilotavsnittet var precis så bra man trodde att det skulle vara när seriens första trailer släpptes till ens febriga förväntan i april.

HBO, vars söndagstablå tappat lite tyngd nu när Game of Thrones, Veep och Girls gått på paus, har en riktig guldklimp här. The Newsroom handlar om Jeff Daniels och Emily Mortimer som spelar ankaret och producenten som ska förändra den amerikanska nyhetsjournalistiken genom att våga ta ställning á la CBS-legendaren Walter Cronkite.

I pilotavsnittet är tempot och tittarens engagemang skyhögt när den helt färskt sammansatta nyhetsredaktionen chansar på en unik vinkel på 2010 års största nyhetshändelse, bara timmar efter att den ägt rum. Det är så klart lätt för Sorkin att manusjobba med facit i hand och fakta på bordet, men han syr ändå ihop avsnittet otroligt väl.

Hade du minsta kärlek för The West Wings politiska kulsprutedialoger, überintelligenta karaktärer och walk&talks är du skyldig dig själv att kolla in The Newsroom snarast. Jag får nog inte länka till var man får tag på avsnittet, men jag är säker på att ni löser den biten själva.