Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/leonelsguldkorn/2012/07/13/forsta-trailern-till-nya-trollkarlen-fran-oz-video/

LEONELS GULDKORN

Första trailern till nya "Trollkarlen från Oz" [Video]

Trollkarlen från Oz kommer snart tillbaka på vita duken och nu har första trailern släppts. Men den som vill se Lejonet, Fågelskrämman och Plåt-Niklas blir besviken – de får inte vara med av juridiska skäl.

”Oz The Great and Powerful” är en så kallad prequel till den stilbildande musikalfilmen från 1939, som i sin tur baserades på L Frank Baums barnbok från 1900. Det innebär att den utspelar sig före händelserna som ledde till Dorothys Oz-äventyr.

Dessvärre är många av de klassiska karaktärerna inte med i den nya filmen. Inte ens Dorothys röda tofflor.
– Det är en juridisk fråga. MGM äger rättigheterna så de kommer inte att vara med i den här filmen, säger regissören Sam Raimi på Comic-Con i San Diego där filmens trailer premiärvisades på torsdagen.

Några som däremot kommer att vara med är James Franco samt Mila Kunis, Rachel Weisz och Michelle Williams. Den förstnämnde spelar Oscar Diggs som dras in i den fantastiska världen Oz där han bland annat möter tre häxor porträtterade av ovan nämnda skådespelare.

Filmen har premiär i mars 2013 och i vanlig ordning avslöjade den första trailern inget om handlingen, men en sak är klar: regissören Sam Raimi har inte snålat med specialeffekterna.