Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Hur blir man lycklig?

Mia Törnblom

Har du någon gång varit med om att du plötsligt bara vet exakt vad som är rätt grej för just dig, just då, även om det är något du aldrig hört talas om?

Typ att du har gått in i en bokaffär och bara plockat ut den där boken som nu är den bästa du någonsin läst.

Så var det för mig med Mia Törnblom.

Jag hade hamnat i en ganska djup depression och började gå till Kia för att prata. Kia är kurator på en vårdcentral, kostade 140 kronor per gång att gå till (tills jag nådde högkostnadstaket, sedan var det gratis), och är en av de personer som hjälpt mig mest med att förändra mitt liv till det bättre.

Första gången vi sågs rekommenderade hon mig ett par böcker. Jag kommer inte ens ihåg vilka det var. Tredje gången nämnde hon Mia Törnblom. Nästan i förbifarten. Och direkt visste jag att this is the shit. Det här är vad jag saknar.

Jag köpte Självkänsla Nu! som ljudbok, sträcklyssnade och gjorde lydigt alla övningar.

Tre veckor senare sa Kia att hon tyckte jag såg ut som en annan person.

Två månader senare behövde jag inte gå till henne längre.

Mia Törnblom ska ha mycket credit för det, men absolut inte all. Kia gjorde massor. Mest gjorde jag själv. Ursäkta att jag svär, men jävlar vad jag slet med att förstå och ta till mig varenda ny tanke som dessa två kvinnor presenterade för mig.

Det gav mig en stabil cementklump i botten att fortsätta bygga på. Sedan dess går inte en enda föreställning om livet säker i min hjärna.

Jag skriver fortfarande i Jag är bra-boken, Mia Törnbloms patentlösning för att stärka självkänslan. Glömmer jag bort den några veckor så känner dippar jag direkt.

Det är som Mia säger, självkänsla är själens kondition. Och kondition måste man hela tiden underhålla.