Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/lyckobloggen/2010/01/01/lyckligt-nytt-ar-5728/

HUR BLIR MAN LYCKLIG?

Lyckligt nytt år!

Nytt år, nya möjligheter. Åtminstone känns det mentalt så, som att det är lättare att starta något nytt när årtalet skiftar. Själv avslutar jag i stället, det här blir mitt sista inlägg på den här bloggen och jag vill tacka alla som har läst, kommenterat och mejlat.


Jag har lärt mig massor av er. Något förvånad har jag blivit av att märka hur kontroversiellt det är att skriva om lycka. För mig är det självklart att man vill vara lycklig, men jag har förstått att alla inte håller med.


Vad beror det på tror ni? Har jantelagen ett så starkt grepp om det svenska samhället att man inte ens vågar må bra? Sticker det ut för mycket att vara lycklig?


Vissa har antytt att jag är ung och naiv som tror att det går att nå en lycklig tillvaro. Jag är ung, och mina tankar om livet kommer förändras med åren. Men om det är naivt att tro på lyckan, då vill jag alltid vara naiv.


I ett av mina första inlägg här på bloggen ställde jag frågan rakt ut: Hur blir jag lycklig? En läsare som kallar sig Alfa Omega svarade i en kommentar:


"Saligare (lyckligare) är den som ger än den som får. Du får väl ge, snorunge!"


Jag tror det stämmer, att den högsta formen av lycka är att sprida kärlek helt utan krav på motprestation.


Då skulle alltså lycka ligga i mötet med andra, ändå har jag fokuserat mycket av den här bloggen och min egen utveckling på individen. Anledningen är att jag tror att en stark kärlek till sig själv är nödvändig för att kunna vara snäll mot andra helt utan baktankar.


Å andra sidan behöver jag inte först ha fått en kram för att kunna ge bort en, så visst går det att börja ge kärlek direkt.


Det här "greppet" på lycka som vi tagit på DN.se under hösten var från början bara tänkt att vara en serie tv-inslag. Allihop finns här.


År, och särskilt årtionden, avslutas alltid i media med en flodvåg listor. Inte ska väl jag vara sämre, här är tre av mina favoritbloggar om lycka och personlig utveckling från 2009, som jag tänker följa även under 2010:


http://www.lyckobloggen.se/ - en mer vetenskapligt inriktad blogg med många intressanta skribenter. Till exempel gav Lyckobloggen häromdagen bra tips för den som vill hålla sina nyårslöften.


http://tonyrobbinstraining.com/ - min personliga favorit Anthony Robbins är inte en särskilt frekvent bloggare, men här finns massor av material som man kan gå tillbaka till om och om igen.


http://www.pickthebrain.com/blog/ - denna blogg har en salig blandning ämnen och inläggen är ofta av typen "10 steg för att lyckas med ---". Översiktligt och inbjudande till eftertanke.


Till sist vill jag bara säga att om du vill bli lyckligare 2010 så är det helt upp till dig. Det bästa tillfället att börja var visserligen förra året, men det näst bästa är att börja nu.


Tack för mig, god fortsättning och ett lyckligt nytt år!