Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 08:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/mangfald/2011/04/22/en-ny-princip-for-nyhetsvardering-2/

MÅNGFALD PÅ DN.SE

En ny princip för nyhetsvärdering

När man läser på journalisthögskolan får man lära sig om nyhetsvärdering. Det finns fem principer som styr vad som är en nyhet och hur stor den nyheten är, får man höra.

1. "Närheten". Närhet i både tid och rum är det första och största, nyhetskriteriet. En händelse är ingen nyhet om det hände för fem dagar sedan och mycket är ointressant om det inte direkt berör läsarna. Det gäller också "kulturell", "religiös" eller "politisk och ekonomisk" närhet. Ett delstatsval i USA blir därför en större nyhet hos oss i Sverige än ett likadant i Ungern.

2. "Det oväntade och dramatiska". Händer någonting som ligger utanför det normala är det en nyhet.

3. "Människorna". Det som händer ska i princip påverka människor för att det ska vara intressant och betraktas som en nyhet.

4. "Känslorna". Att spela på känslor kan vara nödvändigt när andra nyhetskriterier inte fungerar.

5. "Det udda, exotiska och roliga" kan också få styra. Saker som sker överallt och hela tiden kan inte vara en nyhet trots att det är hemskt - typ trafikolyckor. Men tvärtom funkar.

Jag jobbar som ettaredaktör på DN.se. En stor del av mitt jobb är att nyhetsvärdera, sätta rubriker och välja bilder - bygga "puffar" som ligger på "ettan" - förstasidan och bestämma vad som ska ligga överst och vad som ska falla ner efter ett tag.

Jag har, omedvetet, formulerat ytterligare en princip för nyhetsvärdering.

6. Kön, etnicitet och sexualitet.

Jag ska inte säga att det är bra. Eller dåligt. Det finns tillfällen då det är bra men också tillfällen då det inte är acceptabelt att låta nummer 6 styra. Jag måste skärpa mig för att inte automatiskt låta mitt hopp om en jämställd förstasida ta över.

Jag lyckas inte alltid. Om någon av de andra redaktörerna har gjort en puff så är de inte sena att nämna om det är en kvinna på bild när de "säljer in" den till mig. De vet att den antagligen kommer att hamna högre upp då.

För det är så svårt. Hur mycket vi än tänker på det, försöker vara kreativa - välja illustrationer i stället för män, hitta demonstrerande kvinnor i Egypten att ha på bild eller variera och göra enkla textpuffar så slutar det ändå alltid med att runt 7-8 av de första huvuden man ser på dn.se är vita mäns. Och så ser ju inte världen ut.

Självklart ska den största nyheten ligga överst men om två helt likvärdiga nyheter kommer på en och samma gång - en som tillåter mig att välja en bild med ett lesbiskt par, en där enda alternativet är en man i kostym, då tycker jag att det är rätt av mig att använda mig av nyhetskriterium nummer 6.

Dessutom skulle det kunna sägas hamna under det första, mest styrande nr 1. “närheten”. Närheten anspelar på vad man kan identifiera sig med och vad som berör. Och våra läsare är , förhoppningsvis, hälften kvinnor, en viss andel invandrare och hbtq-personer.