Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 20:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/mangfald/2011/04/28/klurigt-granska-webbtidning/

Mångfald på DN.se

Klurigt granska webbtidning

Rätta artikel

Forskaren Gunilla Hultén, verksam vid Institutionen för journalistik medier och kommunikation vid Stockholms universitet, leder den vetenskapliga granskningen av DN.se. För henne är det nytt att granska en tidning på nätet.

Vilka svårigheter upplever du med att granska en webbtidning?

– En uppenbar svårighet är att en webbtidning uppdateras hela, hela tiden. Det är inte som att sitta med en pappersutgåva som är definitiv.

– Vi har därför bestämt att vi undersöker innehållet på sajten under ett visst tidsintervall. Då tar vi inte hänsyn till eventuella uppdateringar. Men eftersom vi undersöker samma klockslag varje dag under de här veckorna så kommer det att ge en god bild av den rutinmässiga rapporteringen av jämställdhet och etnisk mångfald.

Ser du fler svårigheter?

– Nej, det är främst metodfrågan: Vad i det här jättematerialet som en sajt innehåller ska granskas? Då har vi tagit hjälp av er för att få veta när flest personer är inne på sajten och vilka ämnesområden som har flest läsare. Det har fått styra urvalet.