Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 06:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2009/03/25/moralpanik-i-bloggvarlden-2390/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Moralpanik i bloggvärlden

Det drar en frisk vind av moralpanik genom den nätbaserade tyckerivärlden. Min lilla blogg om ”märkligheter” har fått flera tyckare att gå rakt upp i taket, och det redan innan jag ens har snuddat vid några kontroversiella ämnen. Hur kan stora och ansvarsfulla DN tillåta att ämnen som naturfenomen, ufo, spöken, och annat som inte alltid så lätt låter sig förklaras, diskuteras på tidningens hemsida?

Svaret är ganska enkelt: Därför att det är precis det som en stor och ansvarskännande tidning ska göra. Och har gjort i många år.

Det har varit intressant att följa diskussionerna på nätet de senaste dagarna. På skeptikersajten vof.se som drivs av Vetenskap och folkbildning skapades snabbt tråden ”DN och UFON” på organisationens forum där bloggen har stöts och blötts. Eftersom jag själv ibland anlitas av just Vetenskap och folkbildning för att hålla föredrag om konspirationsteorier och vid några tillfällen pratat om ufo och annat på deras egna medlemsmöten så känns det lite märkligt att många av dem som diskuterar det jag skriver inte ens vet vem jag är.

Just historielösheten går som en röd tråd genom flera av de kommentarer som diverse tyckare producerat den senaste tiden. Minst kunnig verkar Mats Wiklund på sajten Axess.se vara då han skriver under rubriken ”DN:s bondfångeri” att ”DN, som i alla år stått för rationalitet, kunskap och förnuft, förolämpar läsarnas intelligens. Jag kan inte komma på någon annan avsikt än att öka sin trafik på nätet. Tidningen släpper fram skojeri för att dra till sig fler annonsörer.”

Wiklund noterar också särskilt att jag är ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige (som om det vore en nyhet) och försöker uppenbarligen få det till en försvårande omständighet. Skribenten får mothugg av mera upplysta läsare: ”Men bäste Wiklund ljusfenomen fanns redan på min tid och de fick sina naturliga förklaringar till slut - just UFO-sverige verkar vara fel organisation att angripa? De ägnar sig ju åt att förklara vad många tror är övernaturligt?”

Mest upprörd blev kanske ändå Isobel Hadley-Kamptz som på Expressens ledarsida den 21 mars ägnade två fulla spalter åt min blogg och åt att förfasa sig över att Sverige nog inte är det upplysta land som hon hade trott. Hadley-Kamptz är orolig och upprörd och tar till storsläggan: ”Sverige betraktar sig gärna som världens modernaste land. DN-redaktionen kanske kan lägga några tarotkort för att ta reda på hur länge den självbilden håller,” skrev hon.

Den 23 mars chattade DN:s nye politiska redaktör Peter Wolodarski på DN.se och fick då bland annat frågan från signaturenSvarvsven”: ”Får de politiska/ekonomiska frågorna tillräckligt med utrymme i DN? På samma sida idag som presentationen av en ny politisk redaktör var det en mycket större artikel om gamla UFO-dokument och en större bild på Clas Svahn som bollar med en Alien-docka. Vad sänder det för signaler till läsarna?”

Den kloke Wolodarski svarade diplomatiskt att den politiska delen i DN ska bli mera synlig på nätet men utan att besvara frågan om vilka signaler min egen spalt skulle sända ut.

Så ska då DN ägna sig åt att skriva om saker som är omstridda av vetenskapen? Om fenomen som engagerar miljoner människor men som balanserar på folktrons och sägnernas smala lina? Svaret är att det ska vi givetvis. Och vi har dessutom gjort det i många år vilket ingen av skribenterna ovan verkar ha uppfattat. För om vanliga människors minne är kort så är nog journalisternas minne särskilt fokuserat på nuet.

Så länge jag har jobbat på DN, och det är sedan 1990, har jag skrivit om fenomen, märkligheter och knepigheter. Och det på ett kritiskt granskande, men förhoppningsvis kunskapsberikande, sätt. Redan i mitten av 90-talet hade jag en frågespalt i dessa frågor på Dagens Nyheters BBS-databas DNet. Frågorna var redan då många och intresset från allmänheten stort.

Mellan åren 1998 till 2003 skrev jag en återkommande spalt på Namn och Nytt-sidan under rubriken Himmel & Pannkaka där jag försökte skingra lite dimmor kring dessa ämnen. Den dåvarande chefredaktören Hans Bergström var en av spaltens främsta tillskyndare och pratade vid flera tillfällen med mig om hur viktigt det var att berätta om dessa frågor. Han, liksom jag, ansåg att DN har ett stort folkbildande ansar. Något som jag är övertygad om att också dagens redaktionella ledning tycker.

Under åren 2002 och 2004 skrev jag omkring 100 svar till en frågvis läsekrets under rubriken ”Märkligheter” i DN, också denna spalt på Namn och Nytt. Frågorna jag svarade på handlade om precis samma ämnen som jag i dag skriver om här.

Som om inte det räcker så hade DN.se under många år en frågespalt kallad ”Det okända” där jag också svarade på frågor om ufo, spöken och ovanliga händelser. För att nämna några av de ämnen som kom upp. Och trots att frågesajten är nedlagd (tillsammans med en rad andra ämnen som astronomi, fysik, geologi, rymdfart med flera) så hittar folk fortfarande dit via underliga vägar och jag fortsätter att svara dem som hör av sig via personliga mejl.

Intresset för frågor som vi lite enkelt kan klämma in under rubriken ”det okända” är stort. Läsarnas kunskaper är inte lika omfattande. Min förhoppning med den här spalten är att diskutera dessa frågor på ett kunskapsrikt och upplysande sätt så att läsarna ska kunna veta istället för att tro. Den som blandar ihop ämnet med innehållet kan givetvis få problem men jag anser att alla företeelser ska kunna behandlas på ett journalistiskt och granskande sätt. Oavsett om det sedan står ufo eller något annat i rubriken.

Bland de nästan 100 kommentarer som den här bloggen hittills har genererat är det en som jag tycker sätter fingret på det jag jag vill ha fram allra tydligast. Signaturen ”abqv” skriver: ” Underhållande allmänbildning är den bästa formen av förströelse. Mycket trevlig läsning! Ge oss mer.”

Allmänbildande är ett ord som jag gillar. Räkna med att ni kommer att drabbas av det på den här bloggen.