Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 17:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2009/06/02/ufo-stangde-av-missiler-3608/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

"Ufo stängde av missiler"

Bänkade mig för att lyssna på den amerikanske ufoundersökaren Robert Hastings på ABF-huset i Stockholm i går. Hastings menar sig ha bevis för att de amerikanska myndigheterna hemlighåller information om att amerikanska militära anläggningar övervakas av varelser från andra planeter. Hastings har intervjuat omkring 100 militärer sedan han blev intresserad av ämnet i början av 1980-talet.

Även om han är försiktig och påpekar att man givetvis inte säkert kan veta var dessa farkoster kommer ifrån så behövde publiken inte tveka om var Hastings själv står i denna fråga. I fler intervjuer har han också sagt att de okända farkosternas närvaro vid just kärnvapenanläggningar kan bero på att deras besättning inte vill att vi jordmänniskor ska spränga oss själva i bitar och förstöra vår planet.

Oavsett vad man än tror om Hastings teorier så kan ingen ta ifrån honom att han har gjort ett stort arbete när det gäller att dokumentera vittnenas berättelser.

I sin bok ”UFOs and Nukes” visar Robert Hastings bortom allt tvivel att militär personal som arbetat på hemliga missilanläggningar i USA har gjort observationer av oidentifierade fenomen och föremål över sina arbetsplatser. Vittnesmålen, och de är många, visar också att dessa anläggningar har drabbats av diverse fel under den tid som föremålen befunnit sig över missilanläggningen. Vid åtminstone ett tillfälle påstår sig Hastings ha belägg för att själva missilernas avfyringssytem blockerades under den tid som de okända föremålen befann sig över anläggningen.

När jag frågar honom så säger Hastings att han fortfarande får samtal och mejl från pensionerade militärer som vill prata med honom. Det är många som har en historia att berätta även om långt ifrån alla vågar stå för den med namn.

Under föredraget på ABF-huset på måndagskvällen berättade Hastings om hur han vid ett tillfälle spelat in en intervju med en militär som berättat om hur en högre chef hade anförtrott honom att det hade störtat utomjordiska rymdskepp i USA.

-    När jag sedan återkom till honom för att ställa några följdfrågor möttes jag av tystnad men efter en stund sa han till mig att han inte längre kunde säga något. Efter vårt första samtal hade han sökts upp av någon som hade tystat honom effektivt, säger Robert Hastings som tror att det telefonsamtal han ringde för att boka intervjun hade avlyssnats.

Hastings och andra ufoundersökares arbete visar att det amerikanska försvaret och underrättelsetjänsten har tagit rapporter om ufo på allvar. Trots det har man inte kunnat kommunicera detta allvar ned till de många militärpoliser och servicepersonal som Hastings talat med. Allt för många av dem har nämligen valt att inte rapportera sina observationer till sina överordnande, ett systemfel som också jag har kunnat se i det svenska försvaret.

Om en försvarsmakt inte förmår att få sin egen personal att rapportera iakttagelser som kan ha nationellt säkerhetsintresse då har man misslyckats kapitalt. Risken måste då vara stor att observationer av främmande flyg, som kan hota det egna landet, aldrig rapporteras. Och det är ju knappast meningen.