Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 18:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2009/12/12/ufomissilen-over-nordkalotten-5595/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Ufomissilen över Nordkalotten

I onsdags (9 december) orsakade en misslyckad missiluppskjutning från en rysk ubåt stort ufolarm i nordligaste Norge. Strax före klockan åtta på morgonen lystes den annars mörka vinterhimlen upp av ett ljussken som sakta formades till en lysande spiral som kom att täcka ett stort område av himlen.

Beskrivningarna var dramatiska: ”Det var en stor eldkula som gick runt och med ett stort ljus runt sig”, berättade en man i Vesterålen för norska NRK.

”Klockan 07.45 i dag upplevde jag ett väldigt underligt fenomen på himlen, en stor ring kom fram, som sedan bredde ut sig och skickade en grön stråle ned mot jorden”, berättade en annan man från Ånstad.

Andra stannade sina bilar och gick ur för att titta under de mer än tio minuter som ljusfenomenet varade.

Själv talade jag med en man från en by utanför Kiruna som också han hade stannat till med sin bil och beundrat det osannolika skådespelet.

Redan tidigt fanns det misstankar om att det som synts var en missil från en rysk ubåt någonstans i Vita havet. Men när den ryska Nordhavsflottan förnekade detta började spekulationerna om att det kunde vara något annat. Några trodde att det kunde vara en större rymdsten medan andra tippade på ett ufo.

På vissa ufosajter och i mejl till undertecknad fördes teorin fram att det kunde röra sig om ett hemligt amerikanskt experiment utfört av HAARP. HAARP är ett forskningsprogram för studiet av jonosfären och är bland annat känt för att ha skapat artificiella norrsken.

Men mer konspiratoriskt lagda nätsurfare menar att HAARP bara är en kuliss för helt andra experiment som går ut på att styra jordens befolkning med hjälp av ett slags superhemliga apparater eller (kanske och) att förändra vädret.

Nu var det alltså ryssarna trots allt. Det som testades var en ubåtsmissil som ryssarna kallar för RMS-56 Bulava, ( NATO kallar den för SS-NX-30), och som kan bära upp till tio multipla kärnstridsspetsar med en räckvidd på 8.000 kilometer. Missilen skickades upp från ubåten ”Dmitrij Donskoj” och var den trettonde i en serie som ryssarna hade varnat för skulle skjutas upp. Allt stod att läsa på en hemsida på internet redan tidigare.

Nu har de ryska provskjutningarna inte gått så bra – 8 av 13 har misslyckats.

“Sådana här ljus och moln syns då och då när en missil går fel i de övre delarna av atmosfären”, sa den ryske försvarsanalytikern Pavel Felgenhauer till AFP. “Nu fick åtminstone norrmännen ett vackert fyrverkeri”, tillade han.

Så sant.

När jag såg bilderna och läste rapporterna om missilen drog jag mig till minnes de många ryska raketuppskjutningarna från rymdbasen Plesetsk i slutet av 70- och början av 80-talet. På den tiden var Plesetsk världens mest anlitade uppskjutningsplats. En rad av deras uppskjutningar sågs från Sverige där förvånade observatörer som befann upp till 200 mil bort kunde svära på att det de såg flög fram alldeles över träden, 200 meter ifrån dem.

Också den här gången lyste solens strålar på raketens läckande bränsle (raketen är ju många mil upp) mot den mörka morgonhimlen och därmed skapades ett lysande skådespel som man bara önskar att ha fått se.

Att ryssarna misslyckas med ett missilexperiment, sedan ljuger om misslyckandet för att dagen efter, vilket man gjorde, erkänna det hela är nog inte så konstigt. Det märkliga är att det varje gång ett större ljusfenomen visar sig på det här sättet omedelbart dyker upp ett antal diskussionsgrupper, mejl och foruminlägg där personer som inte har undersökt händelsen eller har erfarenhet av tidigare liknande sådana, påstår sig veta vad det var som hände. Alternativen är få:

1.    Ett utomjordiskt rymdskepp
2.    Något konspiratoriskt elände.
3.    Allt annat än något enkelt och jordiskt.

Ryska raketuppskjutningar eller missilförsök tar sig aldrig in på listan.

Varför inte vänta några timmar, kolla fakta, lyssna på dem som faktiskt undersöker sådana här saker och väga olika informationer mot varandra innan man sätter sig ned och berättar vad man själv just för stunden råkar tro att det var.

Bara som förslag betraktat.