Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 20:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2010/01/11/okand-civilisation-redan-upptackt-5765/

MÄRKLIGHETER

Okänd civilisation redan upptäckt

En hittills okänd civilisation går nu att se med hjälp av Google Earth. Forskarna upptäckte den redan 2002.
Men upptäckten är faktiskt inte mindre intressant för det.


- Jag glömmer aldrig när jag flög över området för första gången, säger professor Martti Pärssinen när jag ringer upp honom på Finska institutet i Madrid där han är chef.


- Under mig såg jag raka linjer från enorma vägar och runda cirklar som låg utspridda över ett 250 gånger 250 kilometer stort område. Det var fantastiskt. Här skulle det inte finnas någon civilisation över huvud taget.

Bilden ovan tog han under en av de första flygturerna.

Det professor
Pärssinen, som är historiker och arkeolog, och hans kollega Alceu Ranzi, kunde se från skyn kallas i dag (11/1) av olika sajter runt om i världen för det försvunna Eldorado. En stad som ska glimma av guld men också vara förlorad för mänskligheten.


Den nu uppmärksammade staden är i själva verket resterna av en förlorad civilisation i västra hörnet av Amazonas, Fazenda Colorada. Ett område där ingen forskare tidigare trodde att det funnits andra invånare än samlare och kanske mindre byar.


Nu kan resterna av civilisationen ses på kartor på Google Earth. Plötsligt blir det okända och svårtillgängliga nåbart från den egna datorn och när nyheten spreds över världen av The Times på måndagen blev intresset enormt. Källan var en för de flesta helt okänd tidskrift Antiquity som inte ens hade lagt ut artikeln på sin sajt. Men efter några timmar tvingades man helt sonika publicera hela det nya numret så nu kan alla som vill läsa den.

Det professor Pärssinen såg tror han i dag var ett komplicerat samhälle befolkat av 60.000 invånare. Ett eget land mitt i det som i dag är djungel där människor levde omkring år 1283.


- Men det kan ha bott betydligt fler på platsen, säger Martti Pärssinen. Någon egentligen stad har vi inte hittat och heller inga inskriptioner eller byggnader. Däremot en del keramik och verktyg i form av stenar som har använts vid framställning av mat.


Något Eldorado är det alltså inte. Utom för forskarna. Hittills har man upptäckt omkring 200 platser som använts för boende eller för ceremonier men det är bara toppen på ett isberg. Platserna binds samma av vägar som när de når fram till sitt mål vidgas till rena autostradorna med en bredd av 60 meter.


Stora diken där regnvatten samlats upp genomkorsar också området. Men mest iögonenfallande är de stora fyrkanter och cirklar som grävts fram av invånarna. En av de största figurerna är 200 meter i diameter och forskarna beräknar att 8.000 kubikmeter jord måste ha flyttats för att konstruera den.

Den okända civilisationen upptäcktes av en ironisk slump. Den skogsavverkning som hotar delar av Amazonas regnskog blottlade plötsligt de raka vägarna och fyrkanter som kan ha varit boplatser. Tecken på mänsklig aktivitet.


Men stora delar av skogen runt området står ännu kvar vilket gör att ingen vet hur långt civilisationens gränser egentligen sträckte sig.

- Det finns antagligen minst tio gånger så mycket kvar att upptäcka, säger Martti Pärssinen. Men jag önskar verkligen inte att skogsavverkningen ska fortsätta bara för att vi ska kunna göra det.

Den som själv vill använda Google Earth för att se spåren efter den återupptäckta civilisationen kan kopiera in koordinaterna:

Cruzeirinho: S 08 50' 38'', W 67 15' 11''

Mustafa: S 08 52' 32'', W 67 14' 42''

Mustafa 2: S 08 53' 15'', W 67 14' 42''

Mustafa 3: S 08 53' 11'', W 67 10' 19''

Boca do Acre 1: S 08 43' 13'', W 67 10' 34''