Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 22:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2010/02/24/himmelspelare-6435/

MÄRKLIGHETER

Himmelspelare

Dagen har gått i vertikalpelarnas tecken. Nätkollegan Aftonbladet.se uppmärksammade att Haninge under natten mot onsdagen anfallits av utomjordingar. Klockan 03.10 närmare bestämt. Då hade nämligen en vaken medborgare (Jan-Inge Flücht) knäppt ett kort på ett antal lysande pelare som lite lagom skrämmande verkade stråla ned från himlen.

Nu trodde nog inte ens Aftonbladets snitsiga rubrikmakare att det verkligen rörde sig om ET. Men vad var detta?

Svaret är alltså vertikalpelare. Ett fenomen som dyker upp på himlen när det är kallt, vindstilla och rätt typ av iskristaller har möjlighet att bildas. Vackert är det och tankarna går omedelbart till en scen ur Star Trek. Man väntar bara på att besättningen ska "beamas" ner.

Hemligheten är iskristallerna som just i det här fallet har formats till små platta och tunna speglar som samlar upp och skickar vidare ljuset från gatubelysning eller andra ljuskällor på marken. 100 meter upp i luften kan de växa.

Färgen varierar med vilken typ av lampa det är; blått, orange och vitt är de vanligaste färgerna.

Det spöklika med dessa pelare är att de kan försvinna på en tiondels sekund. En enda vindpust som rubbar läget på isplattorna gör att de försvinner i tomma intet.

Så trots att de alltså ser ut att komma från himlen och riktas ned mot oss arma jordmänniskor skickas de i själva verket ut i andra riktningen. Vilket i sig visar på vilket slöseri med energi och ljus som vi ägnar oss åt. Ljus som borde lysa upp marken slösas istället bort rakt upp mot rymden.

Detta stör i sin tur astronomerna som får sikten ut mot kosmos kraftigt försämrad.

Nu är det inte bara mänskliga ljuskällor som kan skapa vertikalpelare. På bilden ovan, som jag tog den 22 januari 2006, syns hur solen kan ställa till med samma sak när den står mycket nära eller under horisonten.

Det senaste dygnet har varit gynnsamt för bildandet av vertikalpelare. Jag såg själv en när jag passerade Köping vid 19-tiden i går. Om det är några av er som läser den här bloggen som också har sett fenomenet så hör gärna av er i kommentarsfältet.