Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 14:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2010/04/23/100-markligheter-7060/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

100 märkligheter

Clas Svahn
Rätta artikel

Eftersom detta är en blogg om märkligheter så vore det givetvis tjänstefel att inte uppmärksamma boken ”Sveriges 100 märkligaste sevärdheter” (Ica bokförlag) som jag fick på posten för någon vecka sedan. Författaren Fredrik Kullberg har listat 100 platser som alla sticker ut som ovanliga och sevärda. Ett bra initiativ och kul grepp. Men texterna kunde ha varit längre och bilderna fler eftersom man kan ana att det finns så mycket mer att berätta om många av märkligheterna.

Enligt Kullberg är Kvarntorpshögen en mil söder om Örebro den allra märkligaste av alla utflyktsmål. Högen består av en i dag grön kulle där det ryker lätt från vissa delar och känslan av en isländsk vulkan i vardande finns onekligen där. I själva verket döljer det gröna en ansenlig hög av slagg från ett alunskifferbrott och är ett slags dystert monument från ett försök att utvinna olja under andra världskriget.

Men det är ändå de konstverk, eller snarare installationer, som tronar på toppen som gör det hela riktigt bisarrt. Ett närkingskt svar på den berömda Hollywoodskylten står på toppen med namnet Johansson prydligt stavat. Vem denne Johansson var får vi inte veta.

Buddhastatyn i Fredrika, yllefabriken i Sågmyra, Kutens bensinmack på Fårö, Agentmuseet i Nybro, skroten på Kyrkö mosse och Jokkmokks marknad återfinns också bland bladen.

Själv känner jag givetvis starkt för färjan Lina i Töreboda som för femtio öre drar passagerare de få meterna över Göta kanal och givetvis även för Vaholms brohus norr om Tidans samhälle där bron har byggts som en av de berömda ”Broarna i Madison County” från Clintanfilmen ni vet.

Lina har jag själv turat med ett antal gånger eftersom Töreboda ligger bara ett stenkast från min hemstad Mariestad. Det takförsedda brohuset, som är totalrenoverat och inte många plankor är kvar från originalet, har jag både paddlat under med kanot och kört igenom med bil. Tidan är förresten hemort för mitt favoritantikvariat, Böckernas hus, som ligger inrymt i den gamla Konsumbutiken men även har spillt över i det lika nedlagda postkontoret plus i en villa ett halvt kvarter bort.

Böckernas hus hade nästan platsat i boken det också.

Märklighetsmål
nummer 10 kan jag också känna en viss samhörighet med eftersom det rör sig om Gösta ”Pollenkungen” Carlssons betongtefat i Sibirienskogen i utkanten av Ängelholm. Gösta själv är tyvärr borta sedan några år men under nästan nio år träffade jag honom regelbundet för att skriva en bok om hans fantastiska berättelse om hur han den 18 maj 1946 mötte ett antal okända varelser från en annan planet i skogen.

Varelserna, som på många sätt liknade människor, höll som bäst på att reparera sitt skadade tefat när den då 28-årige Gösta råkade på dem. Han stoppades av en vakt men hann se hur några kvinnor ur besättningen kastade ut några föremål på marken innan han smög ner till vattnet för att svalla av sig.

På natten ”drömde” Gösta hur han togs ombord på tefatet och där fick träffa befälhavaren som förklarade för honom att tefatet hade landat sedan en olycka inträffat, flera ombord dödats och reparationer var nödvändiga. Detta var inledningen på en komplicerat och detaljrik kontakt med dessa varelser. Slutresultaten blev tre:

Gösta startade en framgångsrik pollenindustri på orten med hjälp av utomjordingarnas recept på pollenpiller (hävdade han).
Han lät bygga ett monument i betong på platsen där landningen skulle ha inträffat.
Och jag skrev en 320 sidor tjock bok om det hela.

Sedan boken ("Mötet i gläntan" - slutsåld) kom ut har Ängelholms kommun anordnat guidade turer i gläntan och säljer vackra nålar med ett tefat och ordet Ängelholm till hugade turister.

Och nu har Göstas monument hamnade också i denna bok. Det återfinns alltså på tionde plats av 100 vilket är helt i sin ordning.

Hur många har jag då själv sett av dessa 100 märkligheter? 25 visar det sig när jag räknar efter. Så det finns gott om osedda resmål att förgylla framtida semestrar och utflykter med.