Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 01:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2010/07/26/kinesiskt-ufo-kanske-identifierat-7799/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Kinesiskt ufo kanske identifierat

 

Ett och annat ufo har rapporterats under sommaren och det som kommit att intressera flest läsare har nog varit det som stängde Xiaoshan-flygplatsen i Hangzhou i Kina den 7 juli och som fotograferades av ett stort antal människor. Flygplatsen stoppade all trafik i en timma vilket påverkade nästan tjugo avgångar och landningar och fick 2.000 resenärer att få vänta på start eller att tvingas landa på närbelägna flygplatser i Ningbo och Wuxi.

Nu skriver tidningen China Daily och Folkets Dagblad att en grupp experter från Shanghai och Peking har undersökt fallet och kommit fram till att det inte rörde sig om ett utomjordiskt skepp! Den mest kända bilden som togs av en förvånad invånare i staden och som publicerades i tidningen Beijing Times och Folkets Dagblad föreställde ett flygplan, skriver tidningen. Ni kan se bilden här ovan.

En av experterna, Zhang Yunhua, uttalade sig redan den 14 juli, innan undersökningen var klar, och menade att det inte kunde vara ett ufo ”eftersom de flesta ufofall visar sig vara något helt normalt”. Zhangs slutsats var att fotografiet visade ett flygplan som lystes upp av solen.

Expertgruppen bestod av medlemmar i en kinesisk ufogrupp, Beijing UFO Research Organization (BURO) där general Zhou Xiaoqiang ingick. I ett uttalande konstaterar BURO att händelsen har sin förklaring i ”ett civilt eller militärt flygplan”.

Till skillnad från vad som först sades hittade expertgruppen inte några radarbilder som visade det okända föremålet. BURO skriver att flygplatsens radar har ”blinda punkter” och att de bilder som publicerats i tidningar och på nätet, rörliga eller stillbilder, inte hör samman med det faktum att flygplatsen stängde. De föreställde helt enkelt något annat. Däremot skulle två besättningar på flygplan i närheten ha gjort iakttagelser.

Alltså. Någon eller några, antagligen besättningarna på flygplanen, rapporterade till flygplatsen att de såg något i luften som de inte kunde identifiera. Resultatet blev att flygplatsen stängde eftersom trafikledningen blev orolig för att ett flygplan skulle kunna kollidera med det okända flygplanet (eller vad det nu var).

Sedan historien fått spridning i medierna hörde en rad personer av sig med bilder som publicerades på olika håll. Dessa bilder hörde alltså inte samman med det som de två besättningarna rapporterade enligt BURO.

Men vad var det då som skrämde besättningarna?

Av det jag hittills läst i kinesiska tidningar (de som skriver på engelska) och i utländska medier som tagit upp undersökningen kan jag bara hoppas att någon publicerar undersökningen på engelska så att vi kan bedöma hur väl den är genomförd och vad man egentligen kommit fram till. Men de kinesiska ufoundersökarna verkar helt säkra på sin sak: Det var ett flygplan.

För mig är det knappast ett svar att säga att det rörde sig om ”ett civilt eller militärt flygplan”. Det är snarare en hypotes, även om den förefaller sannolik. Men det kan ju knappast vara både och.

Bilden å
andra sidan föreställer med stor sannolikhet ett flygplan fotograferat under någon sekund. Det vi ser är helt enkelt rörelsen av de ljus och lampor som finns på ett plan. Sådana bilder har jag sett förut och faktiskt tagit liknande varianter av själv.