Känd ufobild avslöjad som bluff - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Clas Svahn bloggar om märkligheter

Känd ufobild avslöjad som bluff

En av världens bästa ufobilder har nu bekräftats vara en bluff. I ett brasilianskt teveprogram som sändes på söndagskvällen avslöjade en vän till fotografen att det som ser ut som ett tefat i själva verket bara var ett par ihoplagda skedar som sedan kopierats in i bilden.

Bilden ingår i en serie fotografier tagna av proffsfotografen Almiro Barauna den 16 januari 1958. Barauna befann sig tillsammans med flera andra ombord på fartyget ”Almirante Saldanha” utanför ön Trindade vid Brasiliens kust.

Enligt de uppgifter som sedan publicerades om bilderna skulle ett tefatsliknande föremål oväntat ha dykt upp utifrån havet och flugit in mot ön där det gjorde en skarp sväng för att sedan åter flyga ut mot havet.

Barauna lyckades ta en serie bilder av föremålet som liknande planeten Saturnus med en ring runt sig. Bilderna undersöktes sedan av Brasiliens flotta och befanns vara äkta. Andra var inte lika säkra och det amerikanska flygvapnets ufoprojekt Blue Book ansåg dem som bluffar. Bland annat hade Barauna tidigare tagit andra förfalskade bilder.

I söndags trädde så en vän till Barauna fram i teveprogrammet ”Fantastico”. Där berättade hon att hon talat med Barauna själv som berättade att ”han hade förfalskat bilderna, de var ett montage. Han hade tagit två skedar och satt samman dem för att göra ett improviserat rymdskepp med sitt eget kylskåp som bakgrund. Han fotograferade dörren och skedarna i perfekt belysning eftersom han hade räknat ut allting. Han var inte dum. Han skrattade mycket”, berättar Emilia Bittencourt i programmet.

I programmet avslöjas också att Baraunas bilder och annat material i dag finns hos en systerdotter, som inte ville låta sig filmas, men bekräftade att det rörde sig om en bluff för teveteamet.

Flera ufoundersökare
i Brasilien har genom åren tvivlat på bildernas äkthet. Bland annat har man påpekat att himlen i bakgrunden på bilderna ändrar sig för mycket mellan fotona trots att de sades vara tagna i snabb följd.

Givetvis är sista ordet inte sagt i denna historia. Redan finns det påståenden att systerdottern har ändrat sitt uttalande. Den ansvarige producenten för ”Fantastico”, Luiz Petry, säger dock på en brasiliansk hemsida att det inte råder den minsta tvekan om att systerdottern bekräftade bluffen.

Enklast vore
givetvis om en oberoende undersökare fick tillgång till Baraunas arkiv. Barauna själv är död och kan inte längre berätta.

PS: Intresset för Trindadebilden (som DN.se var först att skriva om i Norden) blev stort under tisdagen. Aftonbladet (i två artiklar (1) och (2)) ringde på morgonen och sedan P4 Extra där jag var med strax före klockan 15. Under dagen har även Dagbladet i Oslo citerat den här bloggen och länkat till den.