Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 16:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2010/09/11/vinn-ett-rymdaventyr-8038/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Vinn ett rymdäventyr!

Rätta artikel

 

Idén fick han i ett flygplan högt över Atlanten för ett par år sedan men handlingen utspelar sig betydligt högre upp även om själva berättelsen föddes i en sängkammare nästan tjugo år tidigare.

Kort sagt: Sveriges förste och hittills ende astronaut Christer Fuglesang har skrivit ännu en bok. En barnbok den här gången. Och tre signerade exemplar kommer att lottas ut av DN.se (mer om det sist i bloggen).

Boken presenterades vid ett mindre mingel på Hotell Lydmar i Stockholm på lördagseftermiddagen. Saft och bullar serverades och förläggare Christer Sturmark lyckades krossa ett tomt glas. Huvudpersonen själv hade tagit hissen till femte våningen där jag mötte honom för att ta mig ned till lobbyn, felskickade av en missinformerad portier båda två.

Numera har Christer Fuglesang lämnat astronautlivet med allt vad det innebar av träning och väntan. I dag jobbar han vid den Europeiska rymdstyrelsen, ESA, utanför Amsterdam och har som uppgift att se till så att de vetenskapliga experiment som får flyga till rymdstationen "ISS" också ska gå att genomföra där.

Men nu är det barnboken som gäller. När vi slår oss ned i en soffa i utkanten av de sorlande besökarna berättar Christer att boken är resultatet av ett antal sagor som han själv hittade på och berättade för sina döttrar Malin och Denise när de var små. Och det var också de som ville att han skulle sätta dem på pränt.

Själv lyssnade han till sin mammas sagor när han var liten och minns särskilt en om ett troll som gömde sig i ett skåp, vilket i mina öron lät lite ruskigt men så var det inte mindes Christer. "Det var ett snällt troll".

I hans egen bok "Rymdresan. Markus och Marianas äventyr med farbror Albert", där farbror Albert är mycket lik en viss person med efternamnet Einstein, tar han sina läsare med ut på en hissnande resa ända in i vår vintergatas centrum där rymdskeppet får rusa runt ett svart hål och tiden inte längre går som den en gång gick.

Det blir besök 65 miljoner år tillbaka i tiden då dinosauerierna fortfarande härskade på jorden och kampen mot klockan för att hinna hem till mamma i tid verkar nästan omöjlig att vinna. Men är det saga så är det och allt går givetvis bra. 

Christer Fuglesang själv har inget emot att ta ut svängarna i sin berättelse men han vore inte den Christer jag har lärt känna genom åren om han inte också ville lära sina läsare vad som är fakta och vad som är fantasi. Sist i boken finns därför ett särskilt kapitel där frågvisa barn kan få svar på sina frågor då deras arma föräldrar inte riktigt räcker till.

Med vid minglet fanns också bokens illustratör Alvaro Tapia (känd som svensk illustratör av Harry Potter-böckerna) som i färgrika akvareller låtit fantasin flöda utifrån Christer Fuglesangs text. När jag frågar Alvaro om hans förhållande till rymden så avslöjar han att den nog går via ett puttrande ufointresse och snart hamnade vi i ett intressant samtal om Erich von Däniken och annat som en gång påverkade oss båda och våra intressen.

Ni kan se Christer och Alvaro på bilden här nedan medan den lille killen som syns bakom Christer på fotot högst upp är 10-årige Simon Haraste som var den som döpte rymdskeppet i boken till Månlisa. Ett rymdskepp som jag själv tycker är härligt likt det som farbror Joakim, Kalle och knattarna for omkring i i en av mina favoritserier från 60-talet. Alvaro säger dock att han mera hämtad inspirationen från de batyskop som då och då sänkts ned mot oceanernas botten.

Så om du vill vinna ett signerat exemplar av Christer Fuglesangs barnbok så är det bara att göra två saker:

1. Mejla in några rader om vad som fascinererar just dig med rymden till clas.svahn@dn.se. Märk mejlet "Rymdäventyr".

2. Skicka med din postadress så att vi kan skicka en bok om du skulle vinna.

De mest spännande bidragen kommer att få var sin bok. Ditt bidrag måste ha nått oss senast den 15 september.