Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2010/09/29/forvirring-pa-jorden-om-besokare-fran-rymden-8179/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Förvirring på jorden om besökare från rymden

Det har varit en vecka med två stora ufonyheter. Eller, som jag ser det, nyheter om utomjordiska besökare. För det är en avsevärd skillnad mellan dessa två beskrivningar.

Själv pratade jag i TV4:s Nyhetsmorgon i måndags sedan jag dagen innan blivit uppringd av kanalen. Redaktionen hade då upptäckt att Sunday Times publicerat en artikel om att FN:s rymdorgan UNOOSA bestämt sig för att tillsätta en koordinator som ska de till så att besökande utomjordingar får ett bra mottagande om de en dag skulle knacka på. En del tidningar har kallat tjänsten för en ambassadör.

Jag var ganska kallsinning till idén och sa att chansen till besök i morgon inte är större nu än den var i går. Bara för att våra teleskop upptäckt 490 planeter utanför vårt solsystem så förändrar detta inte möjligheten att någon där skulle besöka oss. Jag menar, bara för att vi nu har bevis för något som vi länge anat så ökar ju inte chansen för att varelser, som vi inte säkert vet finns, ska ta sig hit.

I vilket fall så gick det bara två dagar innan Sunday Times artikel visade sig vara fel. Flera tidningar kontaktade den tilltänkta ambassadören, astrofysikern Mazlan Othman, som förvånat svarade att hon minsann inte blivit tillfrågad om något sådant jobb. "Nonsen", var hennes kommentar.

I tisdags skickade så UNOOSA ut ett pressmeddelande med samma innebörd. Nyhetsbyrån AFP konstaterade också att Othman vid en intervju för ett år sedan skojat om att det skulle bli FN:s generalsekreterare som skulle få uppgiften att representera mänskligheten om vi skulle få kontakt med utomjordingar.

Mera övertygande om att utomjordingarna redan är här var en grupp amerikanska militärer som i måndags framträdde vid en presskonferens i Washington. De före detta militärerna beskrev flera incidenter runt kärnvapenbaser i USA och påstod att lysande föremål hade slagit ut eller tagit över några av stridsspetsarna. Och att det varit utomjordingar som genomförde det hela.

Ni som följt den här bloggen vet att jag skrev om precis dessa påståenden den 2 juni 2009.

Nu finns det en rad frågor som måste rätas ut innan man kan köpa dessa militärers tvärsäkra påståenden. Inte så mycket att jag tvivlar på att något verkligen har hänt. Det finns det dokumentation på. Men det är just tolkningen av händelserna (boven = ET) som man får ta med en nypa salt.Några bevis lades heller inte fram under presskonferensen. Bara åsikter.

En tumregel som alltid gäller är: Bara för att något verkar obegripligt så måste det inte vara utomjordingar som ligger bakom.

En kollega till mig, den amerikanske ufologen Tom Deuley har arbetat både inom underrättelseorganisationen NSA samt med atomvapen. I ett mejl efter att ha sett presskonferensen i Washington på teve skriver han:

"Jag förstår inte vad det är som pågår här. När jag besökte SAC (USA:s strategiska flygkommando) i ett annat ärende så drog jag upp frågan och möttes av skratt och fnissningar. I ett av fallen hade någon sett något som han egentligen inte var avsedd att se. I andra fall fick jag höra att händelserna inte ens hade inträffat. De här vittnena är samma sorts militärer som jag har mött flera gånger tidigare, de berättar fantastiska historier tills dess att de konfronteras med någon som de tror kan veta mer än de själva. Jag har ofta dragit fram mitt UFO/NSA-kort och då har de plötsligt blivit tysta. Men jag lät dem alltid prata ordentligt innan jag gjorde det."

"Efter att ha haft med atombomber att göra ett tag och sedan jobbat inom NSA med säkerheten bakom dessa system, så kan jag försäkra alla att om det skulle inträffa något fel med ett missilsystem så kommer det att undersökas och fixas. Och om det hade rört sig om utomjordingar då berättar de det inte för oss. Men jag har mina tvivel! För mig handlar det mera om folk som pratar än kärnvapen som inte fungerar."

Med sitt UFO/NSA-kort menar Tom det faktum att han varit mycket aktiv inom amerikanska ufologi samtidigt som han jobbat inom underrättelsetjänsten NSA plus att han arbetat med kärnvapenladdade missiler på amerikanska ubåtar. Låter som en svåröverträffad kombination! När han berättat detta för de glappande militärerna har de nästan alltid tystnat.

Tom, som är övertygad om att ufogåtan är en realitet, är alltså inte imponerad över dessa män. När jag mejlar några varv med honom säger han att ingen av de många militärer som börjat skryta om sina ufoupplevelser har kunnat leverera när han frågat dem. "Om de verkligen hade varit med om något riktigt så borde de ha tagit chansen att fråga mig om jag kunde få fram fakta som kunde styrka deras observationer, särskilt som jag både är ufointresserad och har jobbat inom NSA. Men det har de aldrig gjort. Istället har de tystnat", skriver han.

Vad det var som syntes över kärnvapenaläggningarna vet varken de pratande militärerna eller ufologerna. Låt oss kalla det för ufo och lämna utomjordingarna åt sidan tills vidare.