Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 20:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2010/10/26/nara-doden-upplevelser-kollas-8385/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Nära döden-upplevelser kollas

Läste en intressant artikel i Wall Street Journal om ett stort försökt på amerikanska och brittiska akutvårdsavdelningar. Där har forskare hängt bilder under taket med fotografierna vända uppåt, och alltså inte synliga från golvet, för att se om några av de 1.500 patienter som man räknar med att återuppliva under undersökningsperioden har kunnat se vad bilderna föreställer.

Man vill helt enkelt undersöka om det är möjligt för en människa att lämna sin kropp. Fiffigt och förhoppningsvis ett sätt att kunna bevisa eller motbevisa detta fenomen som har fyllt så många böcker.

Undersökningen kommer att genomföras på 18 sjukhus i de två länderna.

Forskarna hoppas också kunna få en del av svaret på en annan gåta: Har vi en själ? Finns det ett medvetande vid sidan av hjärnan eller är allt ett och samma biologiska organ?

Så kan då människor lämna sina kroppar? Enligt en undersökning gjord 1997 anser sig 15 miljoner amerikaner ha gjort det. Upplevelserna är de klassiska. Man ser ett starkt ljus i änden på en mörk tunnel genom vilken man svävar innan något plötsligt drar en tillbaka därifrån. Och så får himlen vänta ännu en stund.

Förklaringarna från forskarhåll har varit många. Hjärnans brist på syre under ett svårt trauma är kanske den vanligaste. Klart är i alla fall att människor verkligen upplever detta och att många också menar att de rent fysiskt sett ner på sina kroppar under exempelvis en operation.

Berättelser råder det ingen brist på. Men nu kanske det till slut kommer att presenteras hårda fakta också. Det är inte utan att det ska blir riktigt spännande att läsa resultatet när det väl kommer.