Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-29 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2011/01/07/tusentals-duvor-dog-i-italien/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Tusentals duvor dog i Italien

Fåglar fortsätter att dö i massor. För fjärde gången på en vecka rapporteras nu hur ett stort antal fåglar har dött, den här gången på flera platser i staden Faenza i Italien. Ett par tusen duvor har hittats liggande på marken och hängande i träden. Någon exakt siffra finns ännu inte.

Flera av duvorna hade blåfärgade näbbar vilket skulle kunna tyda på att de ätit något giftigt som sedan dödat dem.

Händelsen inträffade i onsdags och är alltså den fjärde på kort tid:

31 december: Minst 5.000 starar och andra fåglar hittades döda i Beebe i Arkansas.

3 januari: 500 småfåglar hittades på och omkring en väg i Louisiana.

4 januari: Mellan 60 och 70 kajor hittades på en gata i Falköping.

5 januari: Flera tusen duvor hittades döda i träd och på marken i Faenza i Italien.

De italienska duvorna hade alltså i flera fall en blåfärgning inne i näbben, skriver italienska tidningar. Att de skulle ha kalasat på något som sedan förgiftat dem är en teori som just nu undersöks.

Enligt ordföranden i Världsnaturfondens lokalavdelning i Faenza så ska liknande massdöd ha inträffat tidigare och ett antal fåglar har också förts till ett djursjukhus men ingen av duvorna ska ha överlevt.

Även om det kan verka ovanligt och lätt konspiratoriskt att så många fall av massdöd av fåglar har inträffat under så kort tid så har de olika händelserna av allt att döma inget samband. När jag själv talade med ett ögonvittne som kommit fram till de döda kajorna i Falköping strax efter händelsen berättade han hur flera av kajorna uppenbarligen traskat omkring en stund innan de dött. Det fanns nämligen gott om spår efter deras fötter i snön.

Mycket tyder i dag på att kajorna i Falköping suttit på gatan när de körts på av en bil och krossats till döds. Aftonbladet skriver att en yrkeschaufför kontaktat räddningstjänsten sedan han kört rakt in i en flock kajor som suttit på vägen och inte flyttat på sig. Därmed skulle åtminstone den fågeldöden vara löst.

Den enda gång jag själv sett något liknande var en gång i början av 1970-talet då jag på väg till skolan i Mariestad såg ett trettiotal sidensvansar ligga döda på gatan. I det fallet tydde allt på att de hade blåst in i en stor husvägg och brutit nacken.

Men de övriga fåglarna då?

Radarbilder från Beebe, där 5.000 fåglar dog, visar hur stora flockar lyfter i området fyra gånger under kvällen. En teori är att en av dessa flockar hamnade i ett fyrverkeri och ett antal fåglar skrämdes, kolliderade med varandra och störtade till marken. En första undersökning av fåglarna visade att de ådragit sig skador i bröstet som orsakat inre blödningar och dött innan de nådde marken, uppger Arkansas Jakt- och fiskekommission. Att de skulle ha träffats av blixten har avskrivits eftersom ingen av de fåglar som undersökt har uppvisat några brännskador.

De flera hundra fåglar som dog kring en väg i Louisiana hade även de liknande skador som dem i Beebe. Delstatens chefsveterinär Jim LaCour säger i en intervju att att "massdöd av fåglar inte är så ovanligt och att det har hänt tidigare i Louisiana".

En talesman för US Geological Surveys National Wildlife Center i Wisconsin sa för att par dagar sedan i en intervju att minst 16 liknande fall av massdöd har inträffat i USA under de senaste 30 åren. Ofta har det handlat om starka vindar som blåst in fåglar i byggnader där de slagit ihjäl sig och oftast har det handlat om starar.

Riktigt klart är det alltså inte även om vi nog kan säga att de fyra händelserna har åtminstone tre olika orsaker. Att de råkar inträffade nära varandra i tiden kan bero på att vårt kära internet gör att udda saker plötsligt uppmärksammas snabbt.