Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 14:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2011/02/27/solstorm/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Solstorm

Solen fortsätter att ladda för en ny och aktiv period som kommer att pågå i ett par år. Den 14 februari kastade vår närmaste stjärna ut den största lågan på fyra år och många förberedde sig för att få se vackra norrsken när partiklarna nådde fram till jorden ett par dygn senare. Men så blev det inte den här gången. Det magnetfält som bildades runt partiklarna låg parallellt med jordens eget vilket tog udden av kollisionen.

Det blev visserligen en del norrsken i såväl Kanada som Finland men så här års dyker ju sådana upp då och då i alla fall.

För det är ju solen som förser oss med vackra norrsken på vinterhimlen då partiklar från solytan fångas in i jordens eget magnetfält och sedan kommer att kollidera med atomer högt uppe i atmosfären. När dessa krockar äger rum förlorar partiklarna en del av sin energi i form av ljus = norrsken. Och vi kommer att kunna räkna med att dessa blir fler när aktiviteten på solytan ökar, något som är helt normalt.

Senast solen hade ett maximum, alltså en period med många solfläckar och många utbrott som skickar partiklar mot jorden, var år 2000. Men sedan dess har samhället blivit allt mer beroende av elektriska prylar, gps-navigatorer och mobiltelefoner. Alla möjliga mål för en solstorm.

En riktigt stark flare, som utbrotten kallas, skickar såväl röntgen- som ultraviolett strålning mot jordens dagsida. Något som joniserar de övre delarna av atmosfären och ställer till det för satelliter i bana runt jorden.

1859 inträffade den värsta solstormen i historien, åtminstone i den moderna historien när det fanns elektriska apparater som kunde registrera den. En flare som kastades ut från solytan i september det året slog ut dåtidens telegraftrafik.

Vi kan alltså räkna med en del problem i såväl mobiltelefontrafiken som med gps-navigatorerna. Men också en del häftiga norrsken!