Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Sannolika katastrofer


Så har det hänt igen, det som inte kunde hända. Och för oss som växte upp med Tage Danielssons berömda monolog från 1979 så känns det märkligt att vi människor inte för länge sedan insett att också det osannolika inträffar då och då.

För även om det inte blir så ofta så räcker det med en gång för att orsaka katastrof. En jordbävning och en tsunami och kärnkraftverket Fukushima 1 var utslaget.

Tage Danielsson skrev sin monolog efter händelsen på Three Mile Island i Pennsylvania den 28 mars 1979 då USA stod inför ett utsläpp av radioaktiv gas över ett tätbefolkat område. Den gången var det den mänskliga faktorn i kombination med flera konstruktionsfel som var nära att orsaka en riktigt stor katastrof.

Men härdsmältan uteblev och någon explosion inträffade aldrig. Istället blev det en film, ”Kinasyndromet” (se korrigering nedan), och under några år var vi alla rädda för kärnkraft. Sedan glömde vi och så small det i Tjernobyl 1986. Och så glömde vi igen.

I Japan föll också alla säkerhetssystem igenom då elförsörjningen slogs ut av jordbävningen och bränsletankarna till de reservgeneratorer som skulle driva kylsystemet sveptes iväg av tsunamin. Detta kunde givetvis inte hända. I så fall hade ingen byggt tankarna utan skydd. Men att också osannolika händelser inträffar är något som vi måste vänja oss vid.

Fredagens jordbävning var stark men trots allt bara den femte i styrka sedan 1952. När det gäller antalet liv som gått till spilla ser Sendaiskalvet inte ens ut att hamna på topp 20 över historiens värsta jordbävningar. Snarare runt plats 50.

Detta sagt så ska vi också vara medvetna om att allt fler människor bor längs kusterna i Stilla havs-området, inom den så kallade eldringen, och därmed riskerar nästa stora jordbävning att kräva ännu flera liv. För den kommer. Jordens kontinentalplattor fortsätter att röra på sig och vår planet tar ingen hänsyn till att vi människor befolkar dess yta.

Vem hade kunnat tro att det kunde bli en jordbävning och en tsunami i Japan? Ganska många. Kanske borde någon av dem ha lyssnat på Tage Danielsson.