Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2011/04/24/ny-siarbluffare-lockar-med-gratis/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Ny siarbluffare lockar med "gratis"

Så var det dags igen. I en helsidesannons i en svensk kvällstidning lovar en bluffande ”profet” guld och gröna skogar. Alla som är födda mellan den 8 juni 1932 och den 26 november 1969 behöver bara skicka in en talong med sina adressuppgifter och födelsedata och med vändande post kommer ett brev med ”en personlig framtidstolkning”.

I annonsen lockar ”den mycket berömde siaren” Magern Patrick med en halv miljon kronor ”eventuellt också ÄNNU MYCKET MER!” till dem som skickar in uppgifterna till honom. Och så lite känslor också, oklart vilka.

Gör inte det.

Allt sägs vara gratis vilket det också är. Till en början. Men snart, mycket snart, så börjar brev komma om att man ska betala in en liten avgift på några hundra kronor för att få del av nästa viktiga brev från den gode Magern.

Metoden är den samma som ”Berthold von Graatz”, ”Maria Duval” och ”Marie France” använder sig av. Och tro mig, jag har själv testat för att se hur det hela egentligen fungerar.

Under några månader nappade jag på ett av dessa erbjudanden som skulle vara helt gratis. Efter några brev ville en av dem ha 200 kronor. Vilket skulle kunna tolkas som att det trots allt inte var gratis. Men så fel jag hade. Pengarna var bara en symbolisk bagatell, de skulle inte ses som någon kostnad, fick jag veta.

Efter att ha skrivit om dessa bluffmakare vid flera tillfällen har jag fått så många brev och mejl från drabbade som inte kunnat sluta i tid att jag kan säga att det inte stannar vid 200 kronor. Till slut handlar det om många, många tusen.

Magern Patrick beskrivs som en av världens främsta nu levande siare. Han ska ha medverkat i hundratals teve- och radioprogram. Trots det ger en enkel googlesökning på hans namn noll (0) träffar.

Kanske skulle man ha väntat sig lite fler av en internationell kändis. Men å andra sidan är det nog inte så underligt eftersom Magern verkar bo i en postbox i Malmö om man ska tro annonsen.

Och annonsen braskar:

”Det är mycket viktigt att Du så snabbt som möjligt låter Magern Patrick få veta att Du är född mellan de här dagarna som han har nämnt. Och varför det? Jo, för att de ögonblick i lyckans, tillfredsställelsens och framför allt pengarnas tecken som Patrick förutspår Dig förmodligen kommer att inträffa inom DEN ALLRA NÄRMASTE FRAMTIDEN!”

Svara inte. När företaget som publicerat annonsen väl fått tag på en adress så släpper de inte taget. Snart kommer kraven. Till slut hotar de med domstol.

Och då är det inte längre sina medmänniskors väl och ve som ”Magern Patrick” främst tänker på.

Sedan får jag tacka Anders Eriksson som i en kommentar gjorde mig uppmärksam på att en exakt likadan annons som den Aftonbladet (för det var dom) tryckte i dag, tidigare i vår publicerades i flera tidningar i Nya Zeeland. Där var det vår kära gamla bekant "Maria Duval" som var "världens främsta nu levande siare" och som kände på sig att alla som var födda mellan den 8 juni 1932 och den 26 november 1969 skulle få tur om de bara skickade in sin kupong.

Lite märkligt att både "Maria" och "Magern" på en och samma gång skulle känna på sig detta, kan man tycka.

Läs gärna mina tidigare artiklar:

DN.se 20081011: Bluffbrev säljer lycka

DN.se 20100528: Bluffbrev säljer lycka igen